Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ 28/8/13




Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης της Κυβέρνησης «περί άρσης της επιστράτευσης των καθηγητών» και με διαρροές στον Τύπο επαναφέρεται το «όπλο» της πολιτικής επιστράτευσης, προκειμένου να μην γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει στον ελληνικό λαό και στους εργαζόμενους τη συνεχιζόμενη, από την πλευρά της Κυβέρνησης, τακτική της κατάργησης -ουσιαστικά- του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας, με επίκληση, δήθεν, της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.
Η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει τα τελευταία δυο χρόνια αυτή την τακτική με σκοπό να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων που αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για συνέχιση της αυταρχικής αυτής πολιτικής θα βρουν απέναντι όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου και όλες τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε με τους αγώνες μας αυτούς τους σχεδιασμούς.




Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΛΜΕ 27/8/13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


            Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στη σημερινή του συνεδρίαση (27/8/2013), πήρε τις παρακάτω αποφάσεις στην κατεύθυνση της προετοιμασίας του κλάδου για την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης που αναπτύσσεται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους. Παράλληλα, άρχισε τη συζήτηση για τη διαμόρφωση της εισήγησης προς τις Γ.Σ. του κλάδου, η οποία θα ολοκληρωθεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης, 29/8. Οι Γ.Σ. των ΕΛΜΕ θα πραγματοποιηθούν στις 4 και 5/9 και η Γ.Σ. των Προέδρων προγραμματίζεται καταρχάς στις 9/9 . Καλούμε τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις Γ.Σ. και στις άλλες αγωνιστικές δραστηριότητες των ημερών.

            Οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι οι παρακάτω:

-          Κάλεσμα προς τους εκπαιδευτικούς για συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ ενάντια στις απολύσεις την Πέμπτη, 29/8 στις 12.30 στην Πλατ. Κλαυθμώνος.
-          Σύσκεψη με Ομοσπονδίες και συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις επόμενες μέρες με σκοπό το συντονισμό της δράσης.
-          Συνάντηση με την ΑΣΓΜΕ και την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας για το συντονισμό των ενεργειών.
-          Κινητοποίηση ενάντια στην ψήφιση των ν/σχ για το Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκειο την ημέρα της συζήτησης στη Βουλή (5 ή 6/9) και πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Στην ίδια συγκέντρωση καλούμε και τους αναπληρωτές – ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ζητημάτων που τους αφορούν. Όσες ΕΛΜΕ δεν οργανώσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα, να οργανώσουν εκείνη την ημέρα τοπικές πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας. Η προσυγκέντρωση στην Αθήνα θα είναι στα γραφεία της ΟΛΜΕ στις 18.00.
-          Κάλεσμα για συμμετοχή στη μεγάλη διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 7/9. Οι ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου θα πρέπει να ενημερώσουν εγκαίρως την ΟΛΜΕ για τη συμμετοχή των συναδέλφων, ώστε να εξασφαλιστεί η μετακίνησή τους με πούλμαν (Δηλώσεις συμμετοχής στην γραμματεία της ΟΛΜΕ μέχρι την Πέμπτη 5/9).
-          Σύσκεψη ΔΣ ΕΛΜΕ και αιρετών Β. Ελλάδας, Θεσσαλίας και Ηπείρου στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.μ. στην ΕΔΟΘ.
-          Αποφασίστηκε η κατάθεση προσφυγής ενάντια στη διαπιστωτική πράξη για τις διαθεσιμότητες του Υπουργού Παιδείας. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τονίζει ότι η ενέργεια αυτή, είναι επικουρική της πολιτικής και συνδικαλιστικής μας δράσης για την ανάκληση αυτών των διαθεσιμοτήτων.  Θα σας ενημερώσουμε τις επόμενες ημέρες αναλυτικά.
-          Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ και τις επιτροπές αγώνα των ΕΛΜΕ, να οργανώσουν ενημερωτικές περιοδείες στις 2 και τις 3/9 στα σχολεία προετοιμάζοντας τις ΓΣ.
-          Καλούμε τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα να είναι στις σχολικές μονάδες τους από τις 2/9. Δεν αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας που θέτουν σε διαθεσιμότητα συναδέλφους μας.

-          Τέλος στις 11/9 προτείνουμε να διαβαστεί επιστολή του ΔΣ της ΟΛΜΕ σε γονείς και μαθητές κατά τον αγιασμό των σχολείων και να οργανωθούν μετά τον αγιασμό, με πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ και των συλλόγων διδασκόντων συναντήσεις με γονείς και μαθητές.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ.

Μετά από σχετικό αίτημα των συναδέλφων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα υπήρξε μια πρώτη συνάντηση στα γραφεία της Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας κατά την οποία συζητήθηκε η δυνατότητα προσφυγής των συναδέλφων εναντίον της διαθεσιμότητας. Ενθαρρυντικό  στοιχείο είναι η μέχρι τώρα αποφάσεις τεσσάρων Πρωτοδικείων όπου γίνεται δεκτή η αντισυνταγματικότητα του Ν. 4092/12. Συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες ώστε να παρευρίσκονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να παρθούν τελικές αποφάσεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α. ΧΑΡΜΠΙΛΑΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γ. ΤΡΙΠΙΚΕΛΗΣ  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΛΜΕ 22/8/13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ


        Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο.
          Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων.

          Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έθεσε στον Υπουργό τις θέσεις της Ομοσπονδίας:

-                      Να σταματήσουν οι διαδικασίες υποχρεωτικών μετατάξεων.
-                      Να προχωρήσει στην ικανοποίηση όσων αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών έχουν κατατεθεί εθελοντικά.
-                      Να υπολογιστούν τα κενά των σχολείων στις αρχές του Σεπτέμβρη με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και όχι τις νόρμες των μνημονιακών συμφωνιών.

          Έθεσε επίσης μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα που δεν είχαν μέχρι σήμερα απαντηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας των υποχρεωτικών μετατάξεων την οποία καθιστούν μη διαφανή ως προς τους πραγματικούς της στόχους:

α.       Γιατί δεν έγιναν οι εθελοντικές μετατάξεις που είχαν προκηρυχθεί;

β.       Τα κενά που παρουσιάζονται είναι στην ουσία πλασματικά και αν υλοποιηθεί η προκήρυξη θα  τιναχθεί στον αέρα η εκπαιδευτική διαδικασία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με ποια ωρολόγια προγράμματα έγιναν αφού τα τελικά δημοσιεύτηκαν  μόλις εχτές (21/8/2013);

γ.       Γιατί παραμένει ασαφής η δυνατότητα, αν οι αιτήσεις γίνονται για την περιφέρεια ή για όλη τη χώρα;

δ.       Γιατί δεν ξεκαθαρίζεται το αν οι θέσεις στην πρωτοβάθμια είναι οργανικές ή οι εκπαιδευτικοί θα είναι στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ;

ε.       Τι θα γίνουν οι εκπαιδευτικοί που δεν θα καταλάβουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους; Θα μεταταχθούν αλλού υποχρεωτικά;

στ.     Τι θα γίνουν οι 1.330 εκπαιδευτικοί που, έτσι κι αλλιώς, δεν θα καταλάβουν θέση αφού οι «υπεράριθμοι» κατά τον Υπουργό είναι περισσότεροι των θέσεων;

ζ.       Η αίτηση – συμμετοχή εκπαιδευτικών στη διαδικασία αυτή, αυτοδίκαια, σημαίνει ότι αποδέχονται την «υπεραριθμία»;

η.       Τι θα γίνει αν δεν συμπληρωθούν οι 4.900 περίπου θέσεις που προκηρύσσονται; Με ποια διαδικασία θα καλυφθούν μετά; Από ποιους και με ποια κριτήρια;

          Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έθεσε επίσης τα σοβαρά θέματα των διαθεσιμοτήτων εκπαιδευτικών απαιτώντας την επαναφορά των εκπαιδευτικών και των τομέων – ειδικοτήτων που καταργήθηκαν στη δευτεροβάθμια ΤΕΕ. Σε κάθε περίπτωση απαιτήσαμε την άμεση εργασιακή αποκατάσταση των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ σε εκπαιδευτική θέση μέσα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

          Θέσαμε τα ζητήματα που προκαλούνται από τις συνεχείς, μέσα στο καλοκαίρι, τροποποιήσεις των ωρολογίων προγραμμάτων Γυμνασίων και Λυκείων και τα προβλήματα που αυτές δημιουργούν στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στους εκπαιδευτικούς.

          Όσον αφορά το θέμα της διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών, ο Υπουργός Παιδείας επέμεινε στην πολιτική που έχει ψηφιστεί και δεν δέχεται το αίτημά μας για την επαναφορά των εκπαιδευτικών και των τομέων – ειδικοτήτων της ΤΕΕ. Επίσης, δεν δεσμεύτηκε ότι θα απορροφηθούν όλοι. Δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών.

          Στο θέμα των μετατάξεων εκπαιδευτικών, παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε σήμερα, μία ημέρα πριν την λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων δελτίο τύπου, δεν απαντήθηκαν βασικά ερωτήματα για τη διαδικασία αυτή και παραμένει η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί.

          Θέσαμε, επίσης, το θέμα της απαράδεκτης διαφορετικής μοριοδότησης μεταξύ συναδέλφων που προσλαμβάνονται με ΑΣΕΠ και με Επετηρίδα. Μας δηλώθηκε πως γίνεται προσπάθεια με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να εκδοθεί άλλη απόφαση για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών.

          Τέλος, ζητήσαμε να μας δοθεί το τελικό ν/σχ για το Λύκειο ζητώντας να γίνει συνάντηση για ουσιαστική συζήτηση με την ΟΛΜΕ τις επόμενες ημέρες. Στο σημείο αυτό τέθηκε το θέμα της μη αναφοράς των Εσπερινών Γενικών Λυκείων στο ν/σχ και δηλώθηκε πως αυτά θα περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο και με όριο ηλικίας μαθητών τα 16 χρόνια.