Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Α΄Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 18/1/11

ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ Α΄ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ


Επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Συνάδελφοι,

Η Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας διοργανώνει επίσκεψη - ξενάγηση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που φιλοξενεί έκθεση της χαράκτριας Βάσως Κατράκη, «Πνοή στην πέτρα». Παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα όλων των περιόδων της μεγάλης Ελληνίδας χαράκτριας -από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του εικοστού αιώνα στο ευρύτερο φάσμα της ελληνικής καλλιτεχνικής έκφρασης- με διεθνή αναγνώριση.
Επίσης στο μουσείο εκτίθεται αυτή τη περίοδο το εντυπωσιακό άγαλμα της Αθηνάς από το Arezzo της Ιταλίας.
Σας στέλνουμε το link για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.cycladic.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=74&clang=0
Για το σκοπό αυτό το Δ.Σ αποφάσισε να μισθώσει λεωφορείο για τη μετάβαση των συναδέλφων στην Αθήνα.
Παρακαλούμε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επίσκεψη να το δηλώσουν μέχρι τη Παρασκευή 21/1/11, είτε με email (ονοματεπώνυμο- τηλέφωνο), είτε επικοινωνώντας με κάποιο από τα μέλη του Δ.Σ.
Η επίσκεψη στο μουσείο έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 29 Ιανουαρίου και ώρα 13.00.
Ώρα αναχώρησης στις 11 π. μ. από τον Ι.Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ :Ηλίας Λέκκας
ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Αριστοκλής Χαρμπίλας

Όχι σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 18/1/11

ΠΡΟΣ: Περ/κή Δ/νση Εκπ/σης Πελοποννήσου
ΚΟΙΝ: Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ν.Κορινθίας
Δημάρχους Ν. Κορινθίας
Σχολεία Α΄ ΕΛΜΕ

Όχι σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων

Η εφετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με το διορισμό του μικρότερου αριθμού εκπαιδευτικών των τελευταίων δέκα ετών, με αποτέλεσμα να χαθούν για άλλη μια χρονιά χιλιάδες διδακτικές ώρες. Παράλληλα καταργήθηκε η Π.Δ.Σ., περιθωριοποιήθηκε η Ενισχυτική Διδασκαλία, έκλεισαν ουσιαστικά πολλά αθλητικά σχολεία και υπολειτουργούν λόγω ελλείψεων προσωπικού τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα Μουσικά.
Η κατάσταση αυτή αναμένεται να χειροτερέψει μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, που για το 2011-2012 προβλέπει το χαμηλότερο ποσοστό για την Παιδεία των τελευταίων 35 ετών. Ήδη το Υπουργείο προσανατολίζεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες των «υπηρεσιακών παραγόντων» για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου. Όλες όμως αυτές οι διεργασίες, ανεξάρτητα πώς τις βαφτίζουν (εξορθολογισμός ή άλλα ηχηρά ), ένα όνομα έχουν. Χειροτέρευση των συνθηκών διδασκαλίας για καθηγητές και μαθητές και περισσότερα έξοδα για τους γονείς. Σίγουρα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ένα μακρύ κατάλογο δυσμενών επιπτώσεων από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των σχολείων. Το θεωρούμε όμως περιττό.
Η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας με ολοκληρωμένα υπομνήματα συστηματικά από το 2007 μέχρι και σήμερα έχει ενημερώσει την κοινή γνώμη και τους αρμοδίους φορείς για τις στεγαστικές ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής μας.
Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας θα αντιταχθεί σε κάθε συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων, τη στιγμή που στην περιοχή Κορίνθου και Λουτρακίου απαιτείται η κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων, η κατάργηση του αίσχους των λυομένων αιθουσών διδασκαλίας που όλο και πληθαίνουν στα προαύλια των σχολείων, η εξασφάλιση στέγης για τα σχολεία που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια.
Καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση να μη συναινέσει στην υποβάθμιση των συνθηκών σπουδών των μαθητών του Δήμου τους και στην κοινωνική υποβάθμιση των πιο απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίες κυρίως θα πληγούν από τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις.
Καλούμε τους γονείς να μας στηρίξουν στον αγώνα μας που είναι και δικός τους.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε αγώνα ενάντια στις περικοπές κάθε είδους.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ :Ηλίας Λέκκας
ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Αριστοκλής Χαρμπίλας

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-13 ΚΑΙ 14/1/2011

Ο.Λ.Μ.Ε.
Αθήνα, 10/1/11

ΚΗΡΥΞΗ ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 13 και 14/1/2011



Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 14 Ιανουαρίου, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κηρύσσει:

1. Την Πέμπτη, 13/1, 3ωρη στάση εργασίας (11 – 2 μ.μ. και 2 – 5 μ.μ.) για το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα (Προπύλαια στις 1 μ.μ.)

2. Την Παρασκευή, 14/1, 2ωρη στάση εργασίας (12 – 2 μ.μ. και 2 – 4 μ.μ.) για τις παραστάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων στις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπ/σης όλης της χώρας (ειδικότερα για την Αττική η σχετική παράσταση θα γίνει στις 1 μ.μ., Τσόχα 15 – 17).




ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ – 5% ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΡΑ

ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / Δ.Ν.Τ./ Ε.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Αυτή την ώρα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός στην Βουλή των Ελλήνων, στον οποίο οι προβλεπόμενες δαπάνες για την Παιδεία πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά αντίθετα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει πολύ απλά χειρότερες συνθήκες σπουδών για τους μαθητές και περισσότερα έξοδα για τους γονείς. Σημαίνει πολύ απλά ότι την ώρα της λιτότητας και της ανεργίας, την ώρα αυτή που μεγαλώνει η ανάγκη για δημόσια εκπαίδευση, ακριβώς αυτήν την ώρα το Υπουργείο Παιδείας περικόπτει ό τι δεν έχει μέχρι στιγμής περικοπεί. Όχι μόνον οι ανάγκες για Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, για Ενισχυτική Διδασκαλία, για τμήματα ένταξης και -όνειρο μακρινό- για σύνδεση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας με τη σχολική διδασκαλία, δεν ικανοποιούνται και απομακρύνονται από την προοπτική του Δημόσιου Σχολείου αλλά έρχονται, σε πρώτη προτεραιότητα όπως φαίνεται, οι καταργήσεις σχολείων και συνεπώς η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
Αλήθεια αναρωτιέται κανείς σε ποιες αίθουσες θα φιλοξενηθούν, για παράδειγμα, οι μαθητές του Γ/σιου Περαχώρας, εάν καταργηθεί, την ώρα που το Γ/σιο Λουτρακίου είναι υπερπλήρες και φιλοξενεί ήδη το Λύκειο Λουτρακίου σε ακατάλληλες λυόμενες αίθουσες;
Αλήθεια αναρωτιέται κανείς τι σημαίνει κατάργηση σχολείων σε μια περιοχή όπου κυριολεκτικά ασφυκτιά ο μαθητικός πληθυσμός της Κορίνθου και του Λουτρακίου;
Αλήθεια θα δεχθούν οι γονείς, ως δώρο για το νέον έτος, οι 25 λυόμενες αίθουσες που φιλοξενούν ήδη κάποια παιδιά τους σήμερα, να γίνουν 35 – 40;
Αυτούς όλους θα εκπροσωπούν οι εκπαιδευτικοί που σήμερα, στη 1μ.μ. θα διαδηλώνουν μπροστά στη Βουλή. Δε θα φωνάζουν για τους μισθούς και τα επιδόματά τους απλώς θα φέρνουν στο προσκήνιο, όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, το αίτημα «5% του ΑΕΠ για την Παιδεία» που σημαίνει απλά «πρώτα ο μαθητής….» αλλά με πράξεις κι όχι λόγια.

Συνάδελφοι, φίλοι γονείς και μαθητές ,
θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κι άλλα κι ίσως πιο πικρά, όμως σεβόμενοι την ιερή εκεχειρία των ημερών περιοριζόμαστε να ευχηθούμε τα καλύτερα για όλους και περισσότερο για όσους τις ημέρες αυτές δοκιμάζονται ελπίζοντας ότι ο νέος χρόνος να γεμίσει με περισσότερη αγάπη κι αλληλεγγύη τις καρδιές μας, προϋποθέσεις απαραίτητες για κάθε δίκαιο αγώνα.


Κόρινθος 22/12/10

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ

Ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα
και το νέον έτος να χαρίζει σε όλους,
μαθητές, γονείς και συναδέλφους εκπαιδευτικούς,
αγάπη, χαρά, υγεία και δύναμη πνευματική,
ώστε να υπερβούμε τις δυσκολίες των καιρών.