Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 11/4/2011


ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ενόψει της συγκρότησης των Επιτροπών Πανελληνίων Εξετάσεων κοινοποιούμε τις προτάσεις της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε Κορινθίας που έχουμε ολοκληρωμένα διατυπώσει σχετι-κά με τη συγκρότηση πάσης φύσεως επιτροπών, ήδη από τον Ιούνιο του 2007, και οι ο-ποίες, από τον Απρίλιο του 2008, αποτελούν απόφαση και των δύο Ε.Λ.Μ.Ε του νομού μας.
Οι προτάσεις μας πιστεύουμε ότι εξασφαλίζουν την απαραίτητη συνέχεια και την μεταφορά εμπειρίας για την ομαλή διεξαγωγή πάσης φύσεως εξετάσεων, με την σταθε-ρότητα στον ορισμό των προέδρων, των χειριστών VΒI και των γραμματέων των επιτρο-πών. Παράλληλα ο ορισμός των μελών των επιτροπών στο πνεύμα της κυκλικής εναλ-λαγής των συναδέλφων με κριτήρια την αρχαιότητα και την πολύχρονη συμμετοχή ως επιτηρητές στις εξετάσεις, δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς συναδέλφους να αποκτήσουν ανάλογη εμπειρία και ικανοποιεί το κοινό αίσθημα δικαίου.
Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι προτάσεις που διατυπώνονται αναφορικά με τον ορισμό των επιτηρητών.
Ζητούμε τέλος οι Γενικές Εξετάσεις να πραγματοποιούνται αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις δημοσίων Λυκείων, εφόσον η ασφαλής και ομαλή διεξαγωγή τους είναι υπόθεση κι ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου.



Υ.Γ. Επισυνάπτουμε την κοινή απόφαση των δύο ΕΛΜΕ του νομού μας.


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Α΄ και Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 19/3/08 το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας συζήτησε με το Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας το θέμα του ορισμού των επιτηρητών και των επιτροπών διεξαγωγής (πάσης φύσεως) εξετάσεων καθώς και το ζήτημα των το-ποθετήσεων και των εντός νομού αποσπάσεων. Βεβαίως και οι δύο Ε.Λ.Μ.Ε. έχουν εκ-φράσει κατά το παρελθόν συγκλίνουσες θέσεις γι΄ αυτά τα ζητήματα. Κρίνεται αναγκαία όμως η από κοινού δημοσιοποίηση των θέσεων με κάποιες μικρές τροποποιήσεις που προέκυψαν μετά από διεξοδική συζήτηση.
ΣΧΕΤΙΚΑ: Α ΄Ε.Λ.Μ.Ε. Α.Π. 67 19/4/07, Α.Π. 125 26/6/07, Α.Π. 149 10/9/07, Α.Π. 161 28/9/07.
Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Α.Π. 104 5/6/07, Α.Π. 120 28/8/07.

ΕΠΙΤΗΡΗΣΕΙΣ
Θεωρούμε θετική εξέλιξη την καθιέρωση, μετά από σχετικό διάβημα της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. (24/1/07 και 23/2/07), την δια κλήρου επιλογή επιτηρητών για τις εξετάσεις που συγκε-ντρώνουν περισσότερες από τον αναγκαίο αριθμό αιτήσεις (Α.Σ.Ε.Π. – ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΙ-ΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ).
Η διεκπεραίωση όμως των πάσης φύσεως εξετάσεων, πολύ περισσότερο των Γενι-κών, αποτελούν ένα στοίχημα που αφορά το κύρος ολόκληρου του κλάδου μας. Η διεξα-γωγή τους από συναδέλφους που επιθυμούν συνειδητά να συμμετέχουν σε αυτές αποτε-λεί προϋπόθεση για την επιτυχία τους.
Είναι ευχάριστο ότι πολλοί συνάδελφοι επιθυμούν να μετέχουν ως επιτηρητές στις Γενικές Εξετάσεις, ασφαλώς όμως ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανά-γκες. Συνεπώς πρέπει κάθε φορά να ορίζονται και συνάδελφοι οι οποίοι για διαφόρους λόγους, συγκοινωνιακούς, οικογενειακούς κ.α. δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Η υποχρέωση όμως αυτή αφορά όλους και πρέπει να την μοιραζόμαστε εξίσου. Θεωρούμε λοιπόν ότι, εφόσον οι αιτήσεις των συναδέλφων δεν καλύπτουν τον αναγκαίο αριθμό επιτηρητών, πρέπει να εφαρμόζεται η πρακτική της κλήρωσης προκειμένου να πληρωθούν και οι ε-ναπομένουσες θέσεις. Από την κλήρωση πρέπει να εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι συνάδελ-φοι αλλά και όσοι έχουν τεκμηριωμένα πρόβλημα υγείας. Επίσης θεωρούμε ότι οι συνά-δελφοι, που επί δύο συνεχή χρόνια ορίζονται επιτηρητές στις Γενικές εξετάσεις, πρέπει να απαλλάσσονται για ένα χρόνο από αυτή την υποχρέωση, εφόσον το ζητήσουν με αί-τησή τους εγκαίρως. Μπορούν τέλος να ορίζονται ως επιτηρητές και οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές που το επιθυμούν, αφού το τοπικό παράρτημα του Ι.Κ.Α. βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επιβολής προστίμου, λόγω της συνήθους καθυστέρησης στην κατα-βολή των αποζημιώσεών τους.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι θετική συμβολή στην εξεύρεση ικανού αριθμού επιτη-ρητών θα είχε η αναπροσαρμογή της αποζημίωσης που εδώ και 15 χρόνια παραμένει στάσιμη.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
1. Ως εξεταστικά κέντρα εξετάσεων Α.Σ.Ε.Π., πιστοποιητικού γλωσσομάθειας κ.α. θα πρέπει να ορίζονται - εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις - σχολικές μονάδες που δεν μπορούν να οριστούν ως εξεταστικά κέντρα για τις Γενικές Εξετάσεις. Ο δε ορισμός των εξεταστικών κέντρων πρέπει να γίνεται κυκλικά.
2. Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων που ορίζονται ως εξεταστικά κέντρα, ορί-ζονται και πρόεδροι των αντίστοιχων επιτροπών, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο δεοντολο-γικό ή νομικό πρόβλημα. Θεωρούμε όμως δίκαιο, κανένας Διευθυντής σχολικής μονά-δας να μη μετέχει σε πάνω από μία επιτροπή κατ’ έτος είτε ως μέλος είτε ως πρόε-δρος.
3. Στις επιτροπές Γενικών Εξετάσεων για τα ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να ορίζο-νται ως πρόεδροι, είτε Διευθυντές σχολικών μονάδων, όπου δεν πραγματοποιούνται εξε-τάσεις είτε συνάδελφοι με πολυετή προϋπηρεσία και εμπειρία από τη διεξαγωγή εξετά-σεων.
4. Ως χειριστής VΒI πρέπει να ορίζεται συνάδελφος που γνωρίζει τη λειτουργία του και κατά προτεραιότητα αυτός που υπηρετεί στο σχολείο το οποίο ορίζεται εξεταστικό κέντρο. Αν υπάρχουν στην ίδια σχολική μονάδα παραπάνω από ένας συνάδελφοι που διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες θα πρέπει να ορίζονται εκ περι-τροπής.
5. Οι γραμματείς των σχολικών μονάδων μπορούν να ορίζονται ως βοηθοί γραμμα-τείς της επιτροπής.
6. Τα υπόλοιπα μέλη των επιτροπών πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ορίζονται με κοι-νωνικά και υπηρεσιακά κριτήρια.
Συγκεκριμένα:
Α) 15 θέσεις ή ποσοστό έως 10% των μελών των αντίστοιχων επιτροπών θα πρέπει να διατίθενται ώστε να ορίζονται κυκλικά οι πολύτεκνοι συνάδελφοι του Νομού μας.
Β) 5 θέσεις ή ποσοστό έως 3% των μελών των αντίστοιχων επιτροπών θα πρέπει να διατίθενται για συναδέλφους που έχουν διευκολύνει κατ’ επανάληψη την υπηρεσία συμ-μετέχοντας σε εργασίες που δεν αμείβονται (π.χ. επιτηρητές στις εξετάσεις της Ένωσης Φιλολόγων, Φυσικών κ.α. )
Γ) Στις υπόλοιπες θέσεις θα πρέπει να ορίζονται συνάδελφοι που έχουν το βαθμό Α΄, αφού ληφθεί υπόψη η αρχαιότητα αλλά και η συχνότητα συμμετοχής στις επι-τηρήσεις των Γενικών Εξετάσεων. Εκτός από τις περιπτώσεις 2,5 και 6Α οι συνάδελ-φοι που θα συμπεριληφθούν σε επιτροπές εξετάσεων δε θα πρέπει να συμπεριλαμβάνο-νται στη σύνθεση πάσης φύσεως έμμισθων επιτροπών για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Τέλος στο ίδιο πνεύμα της κυκλικής εναλλαγής των συναδέλφων προτείνουμε να συγκροτούνται οι επιτροπές αναβαθμολόγησης των γραπτών των ενδοσχολικών εξετά-σεων και να ορίζονται οι υπεύθυνοι για την οργάνωση κάθε μορφής επιμόρφωσης.
Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα στον ορισμό των Προέδρων, των χειριστών VΒI και των γραμματέων των σχολικών μονάδων εξασφαλίζει την απαραίτητη συνέχεια και μεταφορά εμπειρίας για την ομαλή διεξαγωγή πάσης φύσεως εξετάσεων. Παράλληλα η ανανέωση των επιτροπών δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς συναδέλφους να αποκτήσουν ανάλογη εμπειρία και ικανοποιεί το κοινό αίσθημα δικαίου.
ΙΔΡΥΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
Η Α΄ και η Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας επανέρχονται στο αίτημα που έθεσε σε σχετική ανοιχτή επιστολή προς τα πολιτικά κόμματα η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας, με τα υπ΄ αριθ. 148 10/9/07 και 178 25/10/07, για την ίδρυση βαθμολογικού κέντρου στην Κόρινθο.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ :Ηλίας Λέκκας
ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Αριστοκλής Χαρμπίλας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ 1/4/२०११-απο Δικτυο-Ακε

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ 1/4/2011
Συνάδελφοι,
Μετά από πολύμηνη αναμονή την τελευταία εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις προτάσεις του για μια σειρά θέματα τις δημόσιας εκπαίδευσης:
• Νέα προγράμματα σπουδών στο Λύκειο.
• Νομοσχέδιο για την περιφερειακή οργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας.
• Νομοσχέδιο για την συγχώνευση Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Κέντρου Εκπαιδευτικής ‘Έρευνας καθώς και Ίδρυση νέων Προτύπων Πειραματικών Σχολείων.
Παράλληλα δημοσιοποιήθηκαν:
• Η πρόταση της ομάδας εργασίας με συμμετοχή και των εκπροσώπων του κλάδου για το καθεστώς αποσπάσεων και τοποθετήσεων.
• Η πρόταση ομάδας εργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το νέο Δημοτικό και Γυμνάσιο.
Μια πρώτη ανάγνωση των προτάσεων μας οδηγεί στα εξής συμπεράσματα και τις εξής παρατηρήσεις:
Η πρόταση για το νέο πρόγραμμα σπουδών στο Λύκειο κινείται πολύ μακριά από τις προσδοκίες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Δεν ανατρέπει το υπάρχον καθεστώς του Λυκείου που έχει μετατρέψει το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αντίθετα εντατικοποιεί αυτή τη λογική και δεν προσφέρει την απαραίτητη γενική γνώση στους νέους 15 -18 ετών. Το Λύκειο αντί να αλλάξει στη κατεύθυνση ενός σχολείου που καθοδηγεί τους μαθητές στην ολόπλευρη κατανόηση του σύγχρονου κόσμου, την διαμόρφωση ολοκληρωμένων και ενημερωμένων πολιτών οδηγεί στην απόλυτα εξειδικευμένη προετοιμασία των 16χρονων παιδιών για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αυτός όμως δεν είναι ο ρόλος του Λυκείου!!! Η θέση του μαθητή είναι στο σχολείο και όχι στο φροντιστήριο. Την ίδια στιγμή δεν ανακοινώνει τίποτα για την Τεχνική Εκπαίδευση και δεν περιγράφει με σαφήνεια τον τρόπο εισαγωγής στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Με το νομοσχέδιο για την οργάνωση των περιφερειακών δομών επέρχονται σημαντικές αλλαγές.
• Καταργούνται τα Γραφεία Εκπαίδευσης, τα Γραφεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Φυσικής Αγωγής.
• Οι Διευθυντές σχολικών μονάδων αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες, όπως και η παιδαγωγική καθοδήγηση, επιμόρφωση και αξιολόγηση των καθηγητών, η χορήγηση αδειών και η τήρηση των υπηρεσιακών φακέλων των καθηγητών.
• Δημιουργείται το Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας (Δ/ντής, 1 καθηγητής, 1 γονέας και 1 μαθητής) με πολλές αρμοδιότητες οικονομικές, διοικητικές, παιδαγωγικές, που ουσιαστικά διοικεί το σχολείο.
• Διατηρεί τις αρμοδιότητες του συλλόγου αλλά με την ύπαρξη του συμβουλίου σχολικής κοινότητας οδηγεί στην πραγματικότητα σε υποβάθμισή του. Για μας ο ρόλος του συλλόγου διδασκόντων πρέπει να παραμείνει κυρίαρχος στη λειτουργία του σχολείου.
• Δημιουργεί το θεσμό της ενότητας σχολικών μονάδων στο οποίο συμμετέχουν οι διευθυντές όμορων σχολικών μονάδων και η οποία έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες όπως: η χωροταξική κατανομή των σχολικών μονάδων, οι κοινές δράσεις των σχολείων, ή εισήγηση για συμπλήρωση ωραρίου των καθηγητών και πολλά άλλα που ήταν αρμοδιότητα των γραφείων εκπαίδευσης.
• ΕΝΟΠΟΙΕΙ από το 2015 τη Α/θμια και τη Β/θμια Εκπαίδευση με 1 κοινή Δ/νση ανά Νομό και ενοποίηση όλων των υπηρεσιών Α/θμιας και Β/θμιας.
Συμπερασματικά οι νέες δομές νομίζουμε ότι διαχέουν την ευθύνη διοίκησης της εκπαίδευσης διασπώντας την εποπτεία και την ομοιόμορφη λειτουργία των σχολείων. Παρά την ύπαρξη συλλογικοτήτων που επιφορτίζονται με την διοίκηση και την παιδαγωγική καθοδήγηση έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το ότι δημιουργούνται επί πλέον κλειστές δομές, που θα οδηγήσουν σε κατηγοριοποίηση σχολικών ενοτήτων με διαφορετικές δυνατότητες οικονομικές και κοινωνικές. Διασπάται με απλά λόγια ο ενιαίος χαρακτήρας της διοίκησης της εκπαίδευσης και τα σχολεία θα είναι ευάλωτα σε παρεμβάσεις τοπικών παραγόντων ξένων με την εκπαίδευση.
Το νομοσχέδιο για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία:
Επιστροφή στο παρελθόν…. Οικοδομείται ένας πειραματικός σωλήνας με εκπαιδευτικούς χωρίς οργανικές θέσεις, εκτός διοικητικών αρμοδιοτήτων των Δ/ντων εκπαίδευσης και των ΠΥΣΔΕ. Είναι ένας θεσμός δημιουργίας ειδικών σχολείων για κάποιους, χώρος απορρόφησης κονδυλίων και παραγωγής στελεχών εκπαίδευσης που θα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια από την ηγεσία του υπουργείου. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας θύλακας στην εκπαίδευση που έχει δικούς του θεσμούς και κανόνες με την επίφαση του παιδαγωγικού πειραματισμού. Το απορρίπτουμε και ζητάμε από την ομοσπονδία να παρέμβει ουσιαστικά και να αποτρέψει τη δημιουργία τέτοιων σχολείων.
Πρόταση ομάδας εργασίας για αποσπάσεις μεταθέσεις:
Είναι γενικά μια αξιόλογη πρόταση αφού βάζει κανόνες και μετρήσιμα κριτήρια στις αποσπάσεις, τις τοποθετήσεις σε μουσικά, πειραματικά και καλλιτεχνικά σχολεία. Κινείται στα πλαίσια των αιτημάτων του κλάδου, αφού σε μεγάλο βαθμό συνδιαμορφώθηκε και από τις προτάσεις του και στο βαθμό που υιοθετηθεί θα συμβάλει στη διαφάνεια και τον εξορθολογισμό των υπηρεσιακών μεταβολών.
Πρόταση ομάδας εργασίας για νέο δημοτικό και Γυμνάσιο:
Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας είναι μια βασική πρόταση που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα λειτουργούσε σε θετική κατεύθυνση.
Κατά τη γνώμη μας οι βασικές προϋποθέσεις θα πρέπει να είναι:
 Όχι σε διεύρυνση της ύλης αλλά σε εμβάθυνση.
 Οργάνωση των ξενόγλωσσων σπουδών με χορήγηση πιστοποιητικού γλωσσομάθειας στην Γ’ Γυμνασίου.
 Πιστοποίηση στις νέες τεχνολογίες.
 Αθλητικές δραστηριότητες με καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητών.
 Αισθητική αγωγή με αναβάθμιση των μαθημάτων και ουσιαστική καλλιέργεια δεξιοτήτων.
 Στήριξη των μαθησιακών δυσκολιών και προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας που θα οδηγούν στοχευμένα στην κάλυψη των ελλείψεων των μαθητών.
Παράλληλα εκκρεμούν σημαντικά θέματα που αφορούν τις φετινές μεταθέσεις, τις συγχωνεύσεις σχολείων και βέβαια το νέο μισθολόγιο.
Μεταθέσεις.
Σοβαρές ανησυχίες έχουμε για τις φετινές μεταθέσεις. Το νέο νομικό πλαίσιο όπως καθορίστηκε από το περυσινό πολυνομοσχέδιο αλλά και το παλαιό, επέβαλε να έχουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου συνταχθεί οι πίνακες με τα κενά-πλεονάσματα της νέας σχολικής χρονιάς από τα τοπικά ΠΥΣΔΕ και να έχουν αποσταλεί στις περιφερειακές διευθύνσεις και στη συνέχεια στο Υπουργείο.
Μέχρι τώρα αυτό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πέρυσι οι πίνακες είχαν συνταχθεί και αποσταλεί από το ΠΥΣΔΕ στις 26 Ιανουαρίου και το Υπουργείο είχε ανακοινώσει τις μεταθέσεις στις 31 Μαρτίου. Φέτος αντίθετα ούτε φωνή ούτε ακρόαση… Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας για παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών και υλοποίηση μεταθέσεων express χωρίς καταγραφή των αναγκών.
Συγχωνεύσεις
Καμιά εξέλιξη ακόμα για τις οριστικές αποφάσεις, άραγε πόσο θα το παζαρεύουν ακόμα;
Νέο Μισθολόγιο
Τα παπαγαλάκια έχουν πάψει να μιλάνε για οριακές αυξήσεις μισθών, καμία ενημέρωση, καμία διαβούλευση, καμία εξέλιξη. Η εμφανής κωλυσιεργία είμαστε πεισμένοι ότι στοχεύει στη μετάθεση των ανακοινώσεων σε μια χρονική περίοδο όπου δεν θα μπορεί να οργανωθεί η αντίδραση των εργαζομένων και έτσι να περάσουν τα νέα σκληρά μέτρα με τις λιγότερες αντιδράσεις. Μακάρι να διαψευστούμε…
Τι πρέπει να γίνει:
Μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται νομίζουμε ότι όλοι πρέπει να ενημερωθούμε, να αξιολογήσουμε και να παρέμβουμε δημιουργικά, αγωνιστικά και διεκδικητικά.
Προϋπόθεση για αυτό είναι η τοπικές μας ενώσεις να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και να κάνουν παρεμβάσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Προτείνουμε για το σκοπό αυτό οι ΕΛΜΕ της περιοχής μας να διοργανώσουν συζητήσεις σε κάθε σχολικό συγκρότημα με στόχο τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων. Οι συζητήσεις αυτές πρέπει να είναι οργανωμένες και να μην έχουν τα χαρακτηριστικά μιας απλής 10λεπτης ενημέρωσης.
Συνάδελφοι,
Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη. Αν παραμείνουμε αδιάφοροι και ανενεργοί θα τα βρούμε μπροστά μας. Μέσω των τοπικών συνδικαλιστικών οργάνων μας (ΕΛΜΕ) πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και να μην περιμένουμε μόνο τις πρωτοβουλίες της ΟΛΜΕ. Οφείλουμε να οδηγήσουμε τους συναδέλφους ξανά στη συμμετοχή.

ΚΛΩΝΙΖΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ αιρετός εκπρόσωπος στο ΠΥΣΔΕ Κορινθίας
ΧΑΡΜΠΙΛΑΣ ΑΡΙΣΤΟΚΛΗΣ αναπληρωματικό μέλος, εκλεγμένοι με το συνδυασμό ΑΚΕ – ΔΙΚΤΥΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»

Ο.Λ.Μ.Ε.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»



Την Τετάρτη, 30/3/2011, ημέρα κατά την οποία χιλιάδες εκπαιδευτικοί απεργούσαν διαμαρτυρόμενοι για τις συνέπειες της πολιτικής του «Μνημονίου», επέλεξε η Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου για να ανακοινώσει τις αλλαγές για το «Νέο Λύκειο».
Κατά πάγια πλέον τακτική, απαξιώθηκαν πλήρως η ΟΛΜΕ αλλά και τα θεσμοθετημένα όργανα (ΕΣΥΠ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) για τα οποία υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται. Για μια άλλη φορά ο εκπαιδευτικός κόσμος αιφνιδιάστηκε με τις εξαγγελίες της κ. Υπουργού. Αποδεικνύεται περίτρανα το πώς αντιλαμβάνεται το διάλογο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Αντί να καταθέσει τις προτάσεις της στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) του ΕΣΥΠ, προκειμένου να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν, προτίμησε την αιφνιδιαστική δημοσιοποίηση του «Νέου Λυκείου». Αυτονόητες λοιπόν είναι οι διαμαρτυρίες κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων για την πρακτική που ακολούθησε το Υπουργείο Παιδείας στο ΕΣΥΠ.
Όσο δε αφορά την ουσία των προτάσεων για το «Νέο Λύκειο», επισημαίνουμε ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές δεν είναι καθόλου νέες. Με κάποιες διαφοροποιήσεις παραμένει ο διαχωρισμός σε κατευθύνσεις, αντίστοιχες με τις ισχύουσες σήμερα.
Η Υπουργός Παιδείας δεν ανακοίνωσε το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με δεδομένη όμως την τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας για το ζήτημα αυτό στο ΕΣΥΠ, βαδίζουμε σε ένα σύστημα πολλαπλών εξετάσεων. Η πρώτη εξεταστική διαδικασία θα πραγματοποιείται για την εισαγωγή του μαθητή σε σχολή της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η δεύτερη μετά το 1ο έτος για την επιλογή τμήματος. Είναι λοιπόν προφανές ότι όχι μόνο δεν μειώνεται ο εξεταστικός Γολγοθάς των μαθητών αλλά αυξάνεται. Συνακόλουθα, όχι μόνο δεν θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που θα παρακολουθούν φροντιστήρια, αλλά θα προκύψουν και «Πανεπιστημιακά φροντιστήρια» για να προετοιμάσουν τους φοιτητές του 1ου έτους. Επιπρόσθετα ο συνυπολογισμός της τελικής βαθμολογίας των τριών τάξεων του Λυκείου (ακόμα και με χαμηλό συντελεστή) θα επιτείνει την ανασφάλεια των μαθητών. Επί της ουσίας οι μαθητές καλούνται με το νέο σύστημα να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ενός εξαντλητικού εξεταστικού συστήματος.
Αυτό που κυρίως αμφισβητείται και υπονομεύεται με τις νέες εξαγγελίες είναι η γενική μόρφωση, με την έννοια ενός επαρκούς και συνεκτικού σώματος γνώσεων που θα παρέχει στο σύγχρονο πολίτη τη δυνατότητα να κατανοεί την πολυπλοκότητα των προβλημάτων του φυσικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος και να αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τις προκλήσεις του σήμερα θεμελιώνοντας την ανακαινιστική δράση του σε υγιείς κοινωνικές αξίες. Το Ενιαίο Λύκειο θεωρίας και πράξης, που ως δομικό πλαίσιο θα μπορούσε να υπηρετήσει αποτελεσματικά ένα τέτοιο στόχο, δεν συζητείται καν από τους αρμόδιους παράγοντες. Το Υπουργείο παιδείας δεν εξετάζει καν με ενιαίο τρόπο το Γενικό με το Επαγγελματικό Λύκειο (θα ακολουθήσει γι αυτό άλλη εξαγγελία μετά το Πάσχα) υποβαθμίζοντας και με αυτό τον τρόπο για ακόμα μια φορά τη σημασία της ΤΕΕ ως δευτερεύουσας.
Η προτεινόμενη δομή του Λυκείου, υπηρετώντας κατά βάση τις απαιτήσεις του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την πρωταρχικής σημασίας απαίτηση για επαρκή και συνεκτική γενική μόρφωση-δικαίωμα κάθε παιδιού, θα οδηγήσει τελικά τη διεύρυνση των μορφωτικών ανισοτήτων σε βάρος των πιο αδικημένων.
Η εισαγωγή του 3ωρου μαθήματος της ερευνητικής εργασίας, παρόλο που κάτω από προϋποθέσεις όπως η λειτουργία σχολικών βιβλιοθηκών, εργαστηρίων, πρόσβαση στο διαδίκτυο και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, θα μπορούσε να έχει θετικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία θεωρούμε ότι μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες. Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού οι βαθμοί των εργασιών θα συνυπολογίζονται στην διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, πιθανόν να οδηγήσει σε «βιομηχανία» παραγωγής εργασιών.
Το βασικό αίτημα της Ομοσπονδίας μας για 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση παραπέμπεται στις καλένδες.
Τέλος, καμιά σοβαρή αλλαγή στην εκπαίδευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την αναγκαία αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την ουσιαστική πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών. Και τα δύο αυτά στοιχεία έχουν όμως θυσιαστεί στην πολιτική του μνημονίου που επιδιώκει το φτηνό και ιδιωτικοποιημένο σχολείο.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Διακρίσεις και αποκλεισμοί ειδικοτήτων στο Νόμο για τη στελέχωση των Κ.Π.Ε

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 29/3/11

ΠΡΟΣ: ΟΛΜΕ
ΚΟΙΝ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΣΧΟΛΕΙΑ Α΄ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Β΄ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Θέμα: «Διακρίσεις και αποκλεισμοί ειδικοτήτων στο Νόμο για τη στελέχωση των Κ.Π.Ε.»



«Προκειμένου να διασφαλιστεί ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της σύνθεσης της Παιδαγωγικής Ομάδας, ώστε να ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές λειτουργίας της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ορίζονται ως απαραίτητες ειδικότητες οι εξής: ΠΕ4, ΠΕ2, ΠΕ14 και μια εκ των ΠΕ60 ή ΠΕ70.»
ΥΑ60991/Γ7/19-6-2006

Μετά από παράπονα αρκετών συναδέλφων για τους αποκλεισμούς ειδικοτήτων στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και αφορά την επιλογή των αποσπώμενων εκπαιδευτικών στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, παρακαλούμε να ζητήσετε από το Υπουργείο Παιδείας να τροποποιηθεί η Υπουργική Απόφαση που προαναφέραμε, ώστε να μην αποκλείεται από την στελέχωση των Κ.Π.Ε. λόγω ειδικότητας, κανένας συνάδελφος που έχει τη διάθεση να προσφέρει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ :Ηλίας Λέκκας
ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Αριστοκλής Χαρμπίλας

AΠΟ ΔΙΚΤΥΟ -ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ३०/3

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενόψει των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων για την όλο και πιο καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται στον χώρο της Παιδείας, πιστεύουμε ότι η επιστολή της Υπουργού Παιδείας προς την ΟΛΜΕ, στην οποία ζητείται η εξεύρεση τρόπων αναπλήρωσης των ωρών που χάθηκαν από απεργίες, καταλήψεις κα., αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα υποκρισίας.
Εύκολα έρχεται στα χείλη καθενός το ερώτημα, πώς το Υπουργείο σκέπτεται να αναπληρώσει τις ώρες που χάθηκαν, λόγω ελλείψεως καθηγητών, από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Για παράδειγμα στα σχολεία του νομού μας, δύο μήνες σχεδόν μετά την έναρξη των μαθημάτων υπήρχαν πάνω από 40 κενά εκπαιδευτικών και ορισμένα (ειδικά σε ΕΠΑΛ) συμπληρώθηκαν μετά τα Χριστούγεννα. Σε κάποια μάλιστα σχολεία, ακόμη και σήμερα, δεν γίνεται με πληρότητα το προβλεπόμενο πρόγραμμα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, συνάδελφοι που εδώ και εβδομάδες έχουν αδειοδοτηθεί, δεν έχουν ακόμη αναπληρωθεί (π.χ. Γ/σιο Λουτρακίου), λες και δεν υπάρχουν στρατιές ανέργων αναπληρωτών που θα μπορούσαν άμεσα να καλύπτουν τα κενά, όπου κι αν προκύπτουν.
Ίσως πάλι κάποιοι θυμηθούν - με μια δόση πικρής ειρωνείας βέβαια - τις κατά 30% περισσότερες απουσίες του προηγούμενου σχολικού έτους που δόθηκαν με απόφαση του Υπουργείου - στο πλαίσιο του «πρώτα ο μαθητής» προφανώς - για την πιο άφαντη επιδημία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
Άλλοι πάλι θα ρωτούσαν, πώς σκέφτεται το Υπουργείο και η κυβέρνηση να αναπληρώσει το 25% - τουλάχιστον - που έχουμε χάσει από τους μισθούς μας τα τελευταία τρία χρόνια. Ή ακόμη, πώς σκέπτεται ο ΟΠΑΔ να καλύψει τις 300 περίπου εξετάσεις που σιγά - σιγά τα τελευταία τρία χρόνια έχει πάψει να καλύπτει, παρ’ όλο που εμείς πληρώνουμε τακτικότατα τις εισφορές μας.
Νομίζουμε ότι η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα μπορεί να δοθεί με έναν μόνο τρόπο.
Στο συλλαλητήριο στις 30/3/11 -και σε όσα έρχονται στη συνέχεια- στην Αθήνα μπροστά από τα Προπύλαια, στις 12.30΄.

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας 28/3/11

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΚ

ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ N. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ




ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

Συνάδελφοι,
ενόψει της 8ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΠΑΣΚ στην Αθήνα, 15 κ16 Απρίλη,
σας καλούμε να μας καταθέσετε προτάσεις , για τις παρακάτω κατηγορίες θεμάτων:

• ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ
• ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
• ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ - ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
• ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ
• ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
• ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
• ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
• ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ

Υπενθυμίζουμε την μεγάλη σας συμμετοχή σε ανάλογο –προ τριετίας- κάλεσμα και μια σειρά κατακτήσεων για τον κλάδο που πρόεκυψαν από δικές σας προτάσεις και ιδέες όπως:

 Η μείωση της βαρύτητας της συνέντευξης στις επιλογές στελεχών.
 Η μη συμμετοχή σε όλη τη διαδικασία των κρίσεων, μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων που είναι και οι ίδιοι υποψήφιοι.
 Ο ορισμός υποδιευθυντών από τους συλλόγους διδασκόντων.
 Η μοριοδότηση των αποσπάσεων.




Υ.Γ: Οι προτάσεις σας μπορούν να κατατεθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση
ilialekkas@sch.gr



ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ