Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΛ. ΑΜΥΝΑΣ

ΚΟΡΙΝΘΟΣ, 17/12/08

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,
πριν μερικές μέρες οι Διευθυντές όλων των σχολείων έλαβαν μια εγκύκλιο από την Διεύθυνση, η οποία τους υπενθύμιζε την από το νόμο υποχρέωσή τους για κατάρτιση σχεδίου ετοιμότητας στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδιασμού πολιτικής άμυνας του ΥΠΕΠΘ. Σύμφωνα με το πρότυπο του σχεδίου που εκπονήθηκε από κάποιο γραφείο, κάποιας δημόσιας υπηρεσίας (στην Αττική παραπέμπουν κάποιες αναφορές), οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αναλάβουν αρμοδιότητες για τις οποίες η υπηρεσία δεν τους έχει εκπαιδεύσει, επιμορφώσει ή έστω ενημερώσει ποτέ. Πιστέψαμε ότι είναι μια τυπική διαδικασία.
Ωστόσο, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διοργάνωσε η Διεύθυνση της Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας στις 11-12-2008, δεν είναι και τόσο «αθώα» αυτή η διαδικασία. Ούτε λίγο ούτε πολύ ειπώθηκε ότι, αν συμβεί οποιοδήποτε δυσάρεστο γεγονός, θα κληθούμε να απολογηθούμε με βάση αυτό το σχέδιο.
Όμως γεννώνται πλήθος ερωτημάτων:
* Γιατί η υπηρεσία δεν αναλαμβάνει να οργανώσει προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού στην πολιτική άμυνα;
* Πώς θα ορισθεί συνάδελφος υπεύθυνος παροχής πρώτων βοηθειών σε παιδιά, χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση;
* Πώς θα ορισθεί υπεύθυνος πυρασφάλειας σε σχολεία που δεν έχουν πιστοποιηθεί από την πυροσβεστική;
* Γιατί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, Νομαρχία κλπ.), που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και έχουν τα κατάλληλα μέσα, δεν αναλαμβάνουν να ετοιμάσουν το σχέδιο για κάθε σχολείο;
* Γιατί δε διατίθενται τα απαραίτητα υλικά στα σχολεία με τον τρόπο που διατίθεται και ο υπόλοιπος εξοπλισμός (Ο.Σ.Κ.);
Είναι φανερό ότι το ΥΠΕΠΘ δεν ενδιαφέρεται για την ουσία του θέματος. Θέλει αφενός να επιδείξει «ενδιαφέρον» στα πλαίσια της επικοινωνιακής πρακτικής του και αφετέρου να φορτώσει τις ευθύνες, σε περίπτωση απευκταίου, σ’ αυτόν που δε μπορεί να κάνει αλλιώς.
Συνάδελφοι,
λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καλούμε τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να μην επιμείνουν στην ανάθεση αρμοδιοτήτων. Σε αντίθετη περίπτωση, καλούμε τους συναδέλφους, στους οποίους θα ανατίθενται τέτοιες αρμοδιότητες, να αναφέρουν εγγράφως ότι αυτό γίνεται χωρίς τη θέλησή τους και ότι αδυνατούν να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη, εφόσον προηγουμένως δεν έχουν εκπαιδευθεί.
Εννοείται ότι οποιαδήποτε εκπαίδευση εκτός υποχρεωτικού ωραρίου θα είναι επιδοτούμενη.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΛΕΚΚΑΣ ΗΛΙΑΣ ΘΗΒΑΙΟΥ ΒΑΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: