Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των κατόχων απολυτηρίου ΕΠΑ.Λ. και άλλες διατάξεις»

Αθήνα, 7/1/09


Με απαράδεκτη καθυστέρηση κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά το σύστημα πρόσβασης των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Έτσι, και ενώ η σχολική χρονιά πλησιάζει προς το μέσον της, οι μαθητές/-τριες της Γ' τάξης των ΕΠΑ.Λ. δεν γνωρίζουν, ακόμα και μετά την κατάθεση του παραπάνω νομοσχεδίου, πλήρως τους όρους και τις λεπτομέρειες του συστήματος με το οποίο θα διαγωνιστούν τον ερχόμενο Ιούνιο. Το σύστημα πρόσβασης των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει μέχρι σήμερα κυριολεκτικά στον αέρα, επειδή εκκρεμεί η νομοθετική του ρύθμιση, που έχει εξαγγελθεί από την προηγούμενη Υπουργό, κ. Γιαννάκου, το Φεβρουάριο του 2007, και τον σημερινό Υπουργό κ. Στυλιανίδη, τον Ιούνιο του 2008 (με εγκύκλιο που εστάλη μετά τη λήξη των μαθημάτων και των εξετάσεων).
Με δελτίο τύπου της 30.11.08 το ΥΠΕΠΘ ανακοίνωσε κάποιες ακόμη λεπτομέρειες του συστήματος πρόσβασης (μαθήματα, συντελεστές βαρύτητας, τμήματα στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι ΤΕΕ κ.λπ.), αλλά αποκρύπτει το σημαντικότερο, ακόμη μέχρι και σήμερα, που είναι ο προσδιορισμός του ποσοστού των θέσεων στα ΑΤΕΙ για τις οποίες θα διαγωνιστούν οι μαθητές/-τριες των ΕΠΑ.Λ.. Έτσι, δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα είναι αναλογικό με το μαθητικό δυναμικό τους ή θα είναι περιορισμένο στο ύψος των προηγούμενων ετών.
Παρά τις κατά διαστήματα μεγαλόστομες διακηρύξεις για το «ενδιαφέρον» της πολιτείας και για την πρόθεση «αναβάθμισης» της ΤΕΕ, είναι σαφές ότι πρόκειται για συνειδητή υποβάθμισή της.
Αμείλικτα νομίζουμε αναδεικνύονται τα ερωτήματα:
Γιατί, άραγε, χρειάστηκαν δύο χρόνια για να νομοθετηθεί το σύστημα πρόσβασης των αποφοίτων της ΤΕΕ.;
Γιατί δεν άκουσε η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ την άποψη των εκπαιδευτικών, όπως είχε διατυπωθεί από την ΟΛΜΕ όταν ψηφίζονταν ο ν. 3475/06 για τα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ.;
Γιατί ακόμα και αυτό το νομοσχέδιο δεν δόθηκε στην ομοσπονδίας μας πριν κατατεθεί στη Βουλή, όπως είχε επανειλημμένα δεσμευτεί προς το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ; Είναι και αυτό, μήπως, ένα ακόμη δείγμα για το πώς εννοεί το «διάλογο για την παιδεία» το Υπουργείο Παιδείας;
Επιμένουμε στην απαίτηση μας να καταργηθεί ο ν. 3475/06, επειδή όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με το προϋπάρξαν θεσμικό πλαίσιο, αλλά επισώρευσε και νέα, σοβαρότερα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και να μειώνεται δραματικά το μαθητικό της δυναμικό.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα τρία τελευταία χρόνια η μείωση του μαθητικού δυναμικού στην ΤΕΕ είναι η μεγαλύτερη που παρατηρείται, τουλάχιστον της τελευταίας 15ετίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΠΘ και της ΕΣΥΕ, οι μαθητές της Α' τάξης των ΕΠΑ.Λ. το σχολικό έτος 2007-08 αποτελούσαν μόλις το 25,4% των μαθητών της Α' τάξης όλων των τύπων λυκείων, ενώ το 2005-06 (ΤΕΕ) το 29%, το 1999-2000 (ΤΕΕ) το 42,3% και το 1995-96 (ΤΕΛ-ΤΕΣ) το 29,7%.
Η ομοσπονδία μας έχει έγκαιρα καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας τις προτάσεις της για τις αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που απαιτείται να γίνουν στην ΤΕΕ, τις οποίες επαναλαμβάνουμε και σε αυτό το υπόμνημα ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου, και ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τη Βουλή να τις υιοθετήσουν. Ειδικότερα, οι προτάσεις μας:
Α) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑ.Λ.
Η ΟΛΜΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι με το νέο νόμο για την ΤΕΕ (ν. 3475/06) περιορίστηκε δραματικά ακόμα και αυτή η μέχρι σήμερα κουτσουρεμένη πρόσβαση των αποφοίτων της ΤΕΕ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού αφενός οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) αποκλείονται τελείως από την πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και αφετέρου για τους απόφοιτους του ΕΠΑ.Λ. η πρόσβαση αυτή ήταν εξαιρετικά δύσκολη, έως πρακτικά αδύνατη, αφού χωρίς καμία άλλη πρόβλεψη ή λήψη ειδικών μέτρων, οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. θα έπρεπε να συναγωνιστούν τους συμμαθητές τους που φοιτούν στα Γενικά Λύκεια. Και το ότι αυτό είναι άνισο, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται από την ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική, αν λάβουμε υπόψη μας πως οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. δεν διδάσκονται σε ίσο χρόνο και επάρκεια με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων τα κοινά μαθήματα (π.χ. μαθηματικά και φυσική). Σε αυτό ας προσθέσουμε και την απουσία στοιχειώδους, έστω, αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, περισσότερο αναγκαίας στην περίπτωση αυτή, λόγω των αυξημένων μαθησιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της ΤΕΕ, οι οποίοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανήκουν στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
Η ΟΛΜΕ εκκινώντας από τη θέση αρχής για ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, έγκαιρα είχε προτείνει να θεσμοθετηθεί μεταβατικά (μέχρι την κατάργηση του ν.3475/06) η εισαγωγή των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. με διευρυμένο ποσοστό, αλλά δυστυχώς τότε η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ εκώφευσε. Προτείνουμε λοιπόν να θεσμοθετηθούν με το νομοσχέδιο τα παρακάτω:
1. Να προβλέπεται διευρυμένο ποσοστό εισαγωγής αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε για την πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΤΕΙ) να προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό, που θα αντιστοιχεί στο μαθητικό δυναμικό τους. Για το λόγο αυτό, στην παρ. β΄ του άρ. 2 του νομοσχεδίου, εκεί όπου αναφέρεται «...και σε ποσοστό θέσεων επί του συνολικού αριθμού εισακτέων για τις ανωτέρω σχολές....», να προστεθεί η φράση «αναλογικό του μαθητικού δυναμικού που σπουδάζει στην Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ.».
Συγκεκριμένα, αν το μαθητικό δυναμικό της Γ΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. σε μια τριετία αντιστοιχεί κατά μέσο όρο, π.χ., στο 25% του δυναμικού της Γ΄ τάξης όλων των τύπων λυκείων, αυτό να είναι και το ποσοστό των θέσεων των ΑΤΕΙ που θα διατίθενται για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. που θα διαγωνίζονται με το ειδικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, (περίπτωση άρθ. 1 παρ. 1β΄ του νομοσχεδίου).
Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε να ανακοινωθεί τώρα από το ΥΠΕΠΘ μαζί με την ψήφιση του νομοσχεδίου το ποσοστό των θέσεων αυτών.
2. Δυνατότητα εισαγωγής των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. σε τμήματα ΑΤΕΙ που ανήκουν σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία.
Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου (άρθ. 1, παρ. 1β΄) φαίνεται πως για μια ακόμη φορά οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. θα έχουν πρόσβαση σε περιορισμένα τμήματα ΑΤΕΙ (αυτά που έχουν σχέση μόνο με την ειδικότητά τους). Επιμένουμε πως πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα πολλών επιλογών σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία (όχι μόνο σε ορισμένα τμήματα που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη ειδικότητα του μαθητή ή της μαθήτριας, όπως ισχύει σήμερα).
Ακόμη κι αν ευσταθεί ο ισχυρισμός του ΥΠΕΠΘ ότι το ΕΠΑ.Λ. διασφαλίζει υψηλού επιπέδου λυκειακή εκπαίδευση, αυτή δεν μπορεί παρά να παρέχει στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. τη δυνατότητα επιλογής ενός διευρυμένου κύκλου επιστημονικών πεδίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και είναι αντιφατικό, ενώ παράλληλα συνιστά και ανεπίτρεπτη διάκριση μεταξύ των μαθητών/-τριών, το γεγονός ότι αυτοί που επιλέγουν τον κύκλο μαθημάτων που οδηγεί αποκλειστικά σε πρόσβαση στην τεχνολογική ανώτατη εκπαίδευση (ΑΤΕΙ) δεν έχουν τις ίδιες, διευρυμένες επιλογές, τουλάχιστον θεωρητικά, με τους μαθητές της ίδιας τάξης του ίδιου τύπου σχολείου (ΕΠΑ.Λ.) που επιλέγουν τον άλλο κύκλο μαθημάτων, ο οποίος οδηγεί στις γενικές πανελλαδικές εξετάσεις για ΑΕΙ - ΑΤΕΙ.
Αν, τελικά, αυτό εξακολουθήσει να συμβαίνει, θα συνεχιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο χιλιάδες απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. να μένουν εκτός των ΑΤΕΙ, ακόμα και αν συμπληρώνουν τη βαθμολογική βάση του «10», ενώ παράλληλα θα παραμένουν κενές θέσεις που αναλογούν σε αυτή την κατηγορία υποψηφίων και θα μεταφέρονται στις άλλες κατηγορίες. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων των αποφοίτων των ΤΕΕ για τα ΑΤΕΙ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, μόνο το 20% περίπου των αποφοίτων των ΤΕΕ που έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις προχωρούσε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλ. μόνο 1 στους 5 αποφοίτους.
Για αυτούς τους λόγους ζητούμε να αφαιρεθεί από την παρ. β του άρ. 2 του νομοσχεδίου η φράση «γνωστικών αντικείμενων αντίστοιχων ή συναφών με τα γνωστικά αντικείμενα των ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ.», και στην Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί να προβλέπεται η δυνατότητα στους υποψηφίους που προέρχονται από τα ΕΠΑ.Λ. να έχουν επιλογές σχολών από περισσότερα επιστημονικά πεδία.
3. Για τη μεταβατική ρύθμιση, με διετή ισχύ, με την οποία παρέχεται στους αποφοίτους των ΤΕΕ, που καταργήθηκαν, δικαίωμα συμμετοχής στις ειδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΤΕΙ με τα μαθήματα και την ύλη στην οποία διαγωνίστηκαν εφέτος (άρθ. 3):
Συμφωνούμε με τη διάταξη αυτή του νομοσχεδίου -ήταν άλλωστε πρόταση της ΟΛΜΕ από την περσινή χρονιά-, με την παρατήρηση ότι έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι/-ες να μην έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν έγκαιρα, ώστε να έχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.
4. Να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής, με το πλαίσιο που κάθε φορά ισχύει, και οι φοιτητές/-τριες που προέρχονται από τα ΤΕΕ και τα ΕΠΑ.Λ. (αλλά και τα εσπερινά Λύκεια όλων των τύπων).
5. Να καταργηθεί η βάση του «10», που τίθεται ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων όλων των τύπων λυκείων. Για αυτό το λόγο να αφαιρεθεί η παρ. 3 του άρ. 7 του νομοσχεδίου και να καταργηθεί η αντίστοιχη διάταξη του ν. 3404/05 άρ. 13, που καθιέρωσε τη βάση του «10» στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Β) ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΤΕΕ
Ζητούμε να περιληφθούν στο νομοσχέδιο αυτό και οι παρακάτω επείγουσες και αναγκαίες μεταβατικές ρυθμίσεις:
1. Να δημιουργηθεί δημόσιο Μεταλυκειακό Έτος Ειδίκευσης, το οποίο θα αξιοποιεί την υποδομή και το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Λ., και θα περιλαμβάνει το σύνολο των ειδικοτήτων που παρέχονται σήμερα στην ΤΕΕ, αλλά και όποια άλλη κριθεί αναγκαίο να δημιουργηθεί με βάση τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, με ταυτόχρονη κατάργηση και ενσωμάτωση σε αυτό κάθε άλλης μορφής επαγγελματικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΙΕΚ κ.λπ.).
2 Να καταργηθεί η διάταξη του νόμου 3475/06 (παρ. 6 του άρθρου 5) που απαγορεύει στους αποφοίτους Λυκείων να εγγράφονται στο ΕΠΑ.Λ. για απόκτηση ειδικότητας.
3. Να υπαχθούν όλες οι σχολικές μονάδες που παρέχουν σήμερα δευτεροβάθμια
τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση και ανήκουν σε άλλα υπουργεία (ΟΑΕΔ, ΟΤΕΚ, Υγείας, Γεωργίας) στο ΥΠΕΠΘ. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούμε την ακύρωση όλων των αποφάσεων που δημιουργούν ίδιες ειδικότητες με τα ΕΠΑ.Λ. του ΥΠΕΠΘ στις ΕΠΑ.Σ. των διάφορων εκτός ΥΠΕΠΘ Υπουργείων.
4. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑΣ να γίνεται σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας μας (το σύστημα να στηρίζεται στην αρχαιότητα της τοποθέτησής τους στα ΤΕΕ, που καταργήθηκαν). Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί να τοποθετηθούν στο πλησιέστερο ΕΠΑ.Λ. ή ΕΠΑ.Σ. στο οποίο προβλέπεται η αντίστοιχη ειδικότητα, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει οργανικό κενό ή όχι, και η χρονική αφετηρία τοποθέτησής τους στη νέα οργανική θέση τους να ανατρέχει στο χρόνο που είχαν τοποθετηθεί στα ΤΕΕ από τα οποία προέρχονται.
Γ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΕ1
Με το άρθρο 14 το νομοσχεδίου επιχειρείται η «ποιοτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ΤΕ1», μέσω της επαναδιατύπωσης, ουσιαστικά, της σχετικής, αλλά ανενεργού και ανεφάρμοστης διάταξης του ν. 2817/00 (άρθ. 14 παρ. 11). Και είναι απορίας άξιο, αφού η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι επιθυμεί την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ΤΕ1, γιατί δεν υλοποίησε τόσο χρόνια τη διάταξη του 2817/00. Μήπως και τώρα απλώς θα μοιράσει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα;
Η ΟΛΜΕ συμφωνεί και επιδιώκει την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ΤΕ1, αλλά και διατυπώνει την γενική της αρχή πως όλοι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας. Επίσης, σταθερή διεκδίκησή μας αποτελούν τόσο η αρχική παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών όλων των κλάδων στις βασικές τους σπουδές όσο και η καθιέρωση της ετήσιας επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών με τα χαρακτηριστικά που έχουμε επανειλημμένα προτείνει.
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, της επαγγελματικής αναβάθμισης των εκπαιδευτικών ΤΕ1, προτείνουμε:
1. Εγγραφή όσων εκπαιδευτικών ΤΕ1 υπηρετούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε αντίστοιχα τμήματα με την ειδικότητα τους στα ΑΤΕΙ, σε ανάλογο εξάμηνο σπουδών.
2. Φοίτηση στα τμήματα αυτά με παράλληλη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από την υπηρεσία, για όσο χρόνο απαιτείται για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Αυτό είναι εφικτό και από το γεγονός της συρρίκνωσης του μαθητικού δυναμικού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην ΤΕΕ, η οποία μπορεί να είναι προσωρινή, αν ασκηθούν κατάλληλες υποστηρικτικές πολιτικές.
3. Με την απόκτηση πτυχίου ΑΤΕΙ στην ειδικότητα τους, να γίνει μετάταξη σε κλάδο ΠΕ.
4. Για όσους εκπαιδευτικούς δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα ΑΤΕΙ στην ειδικότητα τους, αλλά και για όσους εκπαιδευτικούς δεν επιθυμούν τη φοίτησή τους σε τμήματα ΑΤΕΙ, οργανώνονται ετήσια επιμορφωτικά προγράμματα σε ΑΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ ή ΑΕΙ. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί μετά την επιμόρφωση τους να έχουν αυξημένες δυνατότητες στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχέση με το σημερινό κλάδο ΤΕ1.
5. Μετά την απορρόφηση των αναπληρωτών ΤΕ1 που βρίσκονται σήμερα στον οικείο πίνακα των αναπληρωτών ο κλάδος αυτός καταργείται. Μετά την ψήφιση του νόμου δεν εγγράφονται άλλοι εκπαιδευτικοί στον πίνακα αναπληρωτών, ο οποίος κλείνει.
6. Όσοι εκπαιδευτικοί ΤΕ1 διαθέτουν ήδη πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να μεταταγούν άμεσα στον αντίστοιχο με την ειδικότητά του πτυχίου τους κλάδο ΠΕ.
Με αυτές τις ρυθμίσεις πιστεύουμε πως ρυθμίζεται με δίκαιο και ρεαλιστικό τρόπο η αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ΤΕ1, αλλά παράλληλα ωφελείται και το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα.
Δ) ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Η ΟΛΜΕ, αλλά και ολόκληρο το εκπαιδευτικό κίνημα, διαφωνεί και αντιμάχεται τις ρυθμίσεις που προωθούν την ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, που προωθούνται με τους νόμους 3696/08 (νομιμοποίηση κολλεγίων) και 3389/05 (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα-ΣΔΙΤ), αλλά και με τις τροποποιήσεις τους που διατυπώνονται στα άρθρα 19 και 21 του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 21, για τα σχολεία που ανεγείρονται με ΣΔΙΤ «ο ΟΣΚ ή ο εκάστοτε Δημόσιος Φορέας ασκούν σε όλη την Επικράτεια τις αρμοδιότητες της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, πάσης φύσεως συντήρησης, τεχνικής και κάθε άλλης διαχείρισης και διάθεσης των ανεγερθέντων κτιρίων, καθώς και φύλαξης, ασφάλισης και λειτουργίας των κυλικείων των εν λόγω σχολικών μονάδων. Τις αρμοδιότητες αυτές μπορεί να αναθέτουν περαιτέρω στην Εταιρεία Ειδικού Σκοπού που προβλέπεται από το άρθρο 1 του ν.3389/2005».(!!) Οι Εταιρείες Ειδικού Σκοπού είναι συμπράξεις Ανώνυμων Ιδιωτικών Εταιρειών σύμφωνα με το ν. 3389/05 και έτσι ουσιαστικά παραδίνεται στους ιδιώτες, τουλάχιστον για τα επόμενα 25 χρόνια, με σκοπό το κέρδος, ένα μεγάλο τμήμα των λειτουργιών των σχολείων. Οι συνέπειες θα είναι αρνητικές και για την ίδια στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αναστέλλονται δε για όλη τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων αυτών τυχόν αντίθετες διατάξεις νόμων!
Ζητούμε, επομένως, την απάλειψη των άρθρων 19 και 21 από το νομοσχέδιο, αλλά και την κατάργηση των παραπάνω νόμων.
Τέλος, όσον αφορά τη ρύθμιση που προωθείται (άρθ. 22 του νομοσχεδίου) για να καταβληθούν οι προβλεπόμενες αμοιβές στους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν στην επιμόρφωση στις Νέες Τεχνολογίες ως επιμορφωτές, συντονιστές, καταχωρητές στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης και παραμένουν απλήρωτοι από το 2006 μέχρι σήμερα, απαιτούμε την άμεση εξόφληση των χρωστούμενων στους εκπαιδευτικούς αυτούς αλλά και να μην παρουσιαστούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: