Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί για τον ΑΜΚΑ

ΚΟΡΙΝΘΟΣ 18/9/09

ΘΕΜΑ: «Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί για τον ΑΜΚΑ»
 
            Mόνο με τον προσωπικό Aριθμό Mητρώου Kοινωνικής Aσφάλισης(ΑΜΚΑ) θα μπορούν να συναλλάσσονται, από την 1η Oκτωβρίου, με τα ασφαλιστικά ταμεία οι εκπαιδευτικοί (και όλοι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι), ενώ όσοι δεν θα έχουν AMKA μέχρι την 1η Oκτωβρίου (που είναι η τελευταία προθεσμία, σύμφωνα με το νόμο) θα καλούνται να τον αποκτήσουν άμεσα, κατά την πρώτη συναλλαγή τους με τα Tαμεία. 
            O ΑΜΚΑ  αντικαθιστά τον Aριθμό Mητρώου που μέχρι σήμερα χορηγούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία στους ασφαλιζόμενους και στους συνταξιούχους και αποτελεί τη νέα «ταυτότητα» για την εργασία, την ασφάλιση και τις παροχές. Eίναι ένας αριθμός που συνοδεύει το ονοματεπώνυμο και περιλαμβάνει την ημερομηνία γέννησης και τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένος ο κάθε πολίτης. 
            O AMKA θα είναι υποχρεωτικός για όλες τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (συνταγογραφήσεις, είσπραξη επιδομάτων από τα ταμεία κ.ά.). Θα χρειάζεται, ακόμη, για την ασφάλιση και την απονομή σύνταξης.
            Aριθμό Mητρώου Kοινωνικής Aσφάλισης υποχρεούνται να έχουν και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας. 


Τι κάνουμε για να πάρουμε ΑΜΚΑ

1.   Βλέπουμε  στην ιστοσελίδα www.amka.gr τον δικό μας ΑΜΚΑ (βάζοντας τα στοιχεία μας).
2.   Τον αντιγράφουμε στο βιβλιάριό μας για να τον έχουμε διαθέσιμο όταν θα μας τον ζητήσουν.
3. Περιμένουμε να μας στείλουν την Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης η οποία είναι ένα παραστατικό του προσωπικού σας ΑΜΚΑ και θα αποσταλεί από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ (Θα τη στείλουν στη δ/νση κατοικίας ή εργασίας σας). Δεν είναι συγκεκριμένος αυτός ο χρόνος, και οι κάρτες αποστέλλονται μαζικά. Ωστόσο, όση καθυστέρηση και να υπάρξει δεν υπάρχει πρόβλημα, εφόσον γνωρίζετε τον ΑΜΚΑ σας.
4.       Aν εντοπίσουμε λάθη στα στοιχεία της κάρτας που θα μας στείλουν, μπορούμε να τα διορθώσουμε στα KEΠ και στα γραφεία AMKA που λειτουργούν στα ασφαλιστικά ταμεία.
 
            Σε περίπτωση που μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα www.amka.gr διαπιστώσουμε ότι για κάποιο λόγο δεν έχουμε ΑΜΚΑ μπορούμε να λάβουμε τον προσωπικό μας αριθμό σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή στα 125 γραφεία ΑΜΚA ασφαλιστικών ταμείων. Τα δικαιολογητικά είναι Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Για ανήλικα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το γονέα ή το νόμιμο εκπρόσωπό του.
 
Μερικές απαντήσεις σε ερωτήματα:

ΕΡ: Πρέπει να έχω μαζί μου την Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης;
 ΑΠ: Δεν είναι υποχρεωτικό να την έχετε μαζί σας, αρκεί να γνωρίζετε τον αριθμό σας.
 ΕΡ: Αντικαθιστά η κάρτα το βιβλιάριο ασθενείας;
 ΑΠ: Όχι, θα πρέπει όμως να αναγράφεται ο ΑΜΚΑ στο βιβλιάριο ασθενείας,  προκειμένου αυτό να ισχύει.
 ΕΡ: Πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών;
 ΑΠ: Ναι, γιατί ο ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτικός για όλους από τον Οκτώβριο του 2009.
 ΕΡ: Είναι δυνατή η απόκτηση ΑΜΚΑ τηλεφωνικά;
 ΑΠ: Όχι, θα πρέπει να πάει ο ίδιος ο πολίτης σε κάποιο ΚΕΠ ή γραφείο ΑΜΚΑ.  Σε περίπτωση που δεν μπορεί ο ίδιος, μπορεί να πάει εκπρόσωπός του, έχοντας μαζί του τις ταυτότητες του εκπροσώπου και του εκπροσωπούμενου.
 ΕΡ: Διαδικασία μεταβολής και επικαιροποίησης στοιχείων
ΑΠ: Υπάρχει η δυνατότητα μεταβολής ή επικαιροποίησης οποιουδήποτε στοιχείου (όπως π.χ. ταυτότητα, δ/νση κατοικίας, κλπ.). Μπορεί να γίνει οποτεδήποτε επιθυμείτε με την επίσκεψη σε κάποιο ΚΕΠ ή γραφείο ΑΜΚΑ.
 ΕΡ: Αν δω τον ΑΜΚΑ μου στο www. amka.gr , πρέπει να πάω σε ΚΕΠ ή γραφείο ΑΜΚΑ;
 ΑΠ: Όχι, δεν απαιτείται. Σε περίπτωση όμως που έχετε μεταβολή σε κάποιο από τα προσωπικά σας στοιχεία (όπως π.χ. ταυτότητα, δ/νση κατοικίας, κλπ.) θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή σε κάποιο γραφείο ΑΜΚΑ ασφαλιστικών φορέων.
 EΡ: Αν έρθει στο σπίτι μου η κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης, πρέπει να πάω σε ΚΕΠ ή γραφείο ΑΜΚΑ;
 ΑΠ: Όχι, δεν απαιτείται. Σε περίπτωση όμως που έχετε μεταβολή σε κάποιο από τα προσωπικά σας στοιχεία (όπως π.χ. ταυτότητα, δ/νση κατοικίας, κλπ.) θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή σε κάποιο γραφείο ΑΜΚΑ ασφαλιστικών φορέων
ΕΡ: Που μπορώ να λάβω περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις για τον ΑΜΚΑ
ΑΠ: Στο ασφαλιστικό σας ταμεία, στα ΚΕΠ, στο τηλέφωνο: 11131, στην ιστοσελίδα www. amka. gr και στο e-mail: amka@idika.gr

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΕΚΚΑΣ ΗΛΙΑΣ
Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΗΒΑΙΟΥ ΒΑΣΙΑ

1 σχόλιο:

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ είπε...

ΠΕΡΙ -Αρνηση Μαζοποιησης Και Αριθμοποιησης-Α.Μ.Κ.Α.

ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ χρηση ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ,ΑΛΛΟΙ ΠΑΛΙ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ(ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ)Π.χ.ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ .......
ΕΡ.ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΤΑΣΟΝΤΑΙ ΤΟΝ 'ΜΑΛΑΚΟ'ΑΥΤΟ ΑΡΙΘΜΟ-ΛΟΓΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ-ΠΟΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ?