Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
Προς:Κώστα Τσαχάκη,Κατερίνα Κοκκαλιάρη, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
Θέμα:Απάντηση σε άρθρο σχετικά με Μειώσεις στους Μισθούς
Κοιν.:Διευθυντής Σύνταξης Εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ", ΕΣΗΕΑ, ΟΛΜΕ, Ιστοσελίδες, Ηλεκτρονικές Λίστες Διανομής
Αξιότιμοι κε Τσαχάκη και κα Κοκκαλιάρη,
Επικοινωνούμε μαζί σας σχετικά με το άρθρο σας στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" με τίτλο "Ψαλίδι έως και 20% στους μισθούς" που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=10002820#).
Στο σχετικό πίνακα που συνοδεύει το άρθρο σας, όπου αναφέρονται τα μισθολογικά στοιχεία εργαζομένων του Υπουργείου Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας, τα αναφερόμενα σχετικά με τους εκπαιδευτικούς μέσης εκπαίδευσης, είναι παντελώς ανακριβή και ανυπόστατα!
Όσον αφορά τα επιδόματα, σας ενημερώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί δε λαμβάνουν, όπως όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, Ειδικό Μηνιαίο Επίδομα 176 Ευρώ, όπως λανθασμένα αναφέρετε, αλλά αντί αυτού, λαμβάνουν Επίδομα Διδακτικής Προετοιμασίας ύψους 105 Ευρώ. Σας ενημερώνουμε επίσης, ότι μεγάλο μέρος του Κινήτρου Απόδοσης έχει ενσωματωθεί πλέον στο Βασικό Μισθό, με αποτέλεσμα το πραγματικό ποσό που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί να είναι 100 Ευρώ έναντι των 160 Ευρώ που και πάλι λανθασμένα αναφέρετε. Επίσης, σας γνωστοποιούμε, ότι οι υπερωρίες των 200 Ευρώ στις οποίες αναφέρεστε, δεν υφίστανται διότι οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί δε λαμβάνουν υπερωρίες. Επιπρόσθετα, το Επίδομα Εξωδιδακτικής Απασχόλησης είναι 355,91 Ευρώ έναντι των 350 Ευρώ που αναφέρετε. Συνεπώς, τα επιδόματα μαζί με τις ... υπερωρίες οι οποίες δεν υφίστανται, αθροίζονται στα 560,91 Ευρώ ακριβώς (τα οποία φορολογούνται κανονικά και υφίστανται ασφαλιστικές κρατήσεις) και όχι στα 886 Ευρώ, όπως λανθασμένα ισχυρίζεστε και δημοσιεύετε, ποσόν κατά πολύ χαμηλότερο από επιδόματα-υπερωρίες εφοριακού και υπαλλήλου Υπουργείου Εργασίας, τα οποία, όπως εσείς ισχυρίζεστε, ανέρχονται στο ύψος των 2120 Ευρώ και 661 Ευρώ αντίστοιχα. Όσον αφορά το Βασικό Μισθό, σας ενημερώνουμε ότι ο Βασικός Μισθός είναι ενιαίος για τις υπηρεσίες όλων των Υπουργείων και αυξάνει αναλογικά με τα έτη υπηρεσίας του δημοσίου υπαλλήλου ή δημοσίου λειτουργού (Μισθολογικά Κλιμάκια βλ."Ωρίμανση"), όπως είναι ο εκπαιδευτικός. Για το λόγο αυτό ο εν λόγω πίνακας, που παραθέτετε στο δημοσίευμά ως "παράδειγμα", θα έπρεπε να αναφέρεται σε υπαλλήλους των τριών Υπουργείων (Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας) με τα ίδια έτη υπηρεσίας, ήτοι με το ίδιο ύψος Βασικού Μισθού, δεδομένου ότι επιχειρείτε έστω και υποσυνείδητα, "σύγκριση και αντιπαραβολή" μεταξύ υπαλλήλων τριών διαφορετικών Υπουργείων. Έτσι, το ποσόν των 1600 Ευρώ, αναφέρεται σε εκπαιδευτικό, αλλά και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο υπάλληλο με 31 έτη υπηρεσίας (ΒΜ:1626 Ευρώ), το ποσόν των 1506 Ευρώ που φέρεται ως Βασικός Μισθός των Εφοριακών, ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με 25 έτη υπηρεσίας (ΒΜ:1506 Ευρώ), ενώ τα 1070 Ευρώ που εμφανίζονται ως Βασικός Μισθός υπαλλήλου Υπουργείου Εργασίας, λαμβάνονται από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με 3 έτη υπηρεσίας (ΒΜ:1064 Ευρώ).
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, λαμβάνει Βασικό Μισθό 985 Ευρώ με αποτέλεσμα το σύνολο Βασικού Μισθού και Επιδομάτων του, να ανέρχονται στο ύψος των 1545,91 Ευρώ. Τέλος, σημειώνουμε ότι το δημοσίευμά σας, αναφέρεται στις μικτές αποδοχές δίχως να λαμβάνει υπόψιν τις κρατήσεις που διαμορφώνουν το τελικό καθαρό ποσό του δικαιούχου. Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι τα 1545,91 Ευρώ μεικτά που λαμβάνει ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός λειτουργός, αντιστοιχούν περίπου, σε 1061,41 Ευρώ καθαρά, μετά τις νόμιμες κρατήσεις και αποτελούν από τις χαμηλότερες - εαν όχι τις χαμηλότερες - αποδοχές του δημοσίου τομέα. Παράλληλα, οι ετήσιες αποδοχές του Έλληνα εκπαιδευτικού λειτουργού είναι οι χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μαζί με την Πορτογαλία) και ανέρχονται στο 54% του μέσου όρου αποδοχών των εκπαιδευτικών λειτουργών της [2]. Συμπερασματικά, ο αντικειμενικός παρατηρητής, μετά λύπης του διαπιστώνει ότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν σχετικά με τους συντάκτες του συνοδευτικού πίνακα στο εν λόγω δημοσίευμα. Είτε συνέταξαν τον πίνακα "στο πόδι", δίχως να ερευνήσουν και να ενημερωθούν στοιχειωδώς για τις αντίστοιχες οικονομικές παραμέτρους, είτε έπραξαν τα "λάθη" τους εσκεμμένα, εκ του πονηρού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι συνέβη το πρώτο, πρόκειται δηλαδή περί δημοσιογραφικού λάθους. Δυστυχώς όμως, στην περίπτωση αυτή, το αναγνωστικό κοινό, αλλά και η κοινή γνώμη παραπληροφορείται, διαμορφώνοντας λανθασμένη εντύπωση για μία ευαίσθητη κοινωνική τάξη, όπως αυτή των εκπαιδευτικών λειτουργών, που αυτή τη στιγμή σηκώνουν το βάρος της κακής, χωρίς όραμα και αναξιοκρατικής εκπαιδευτικής πολιτικής των τελευταίων ηγεσιών, δέχονται πιέσεις από γονείς, παιδιά και την κοινωνία, ενώ παράλληλα αγωνίζονται χωρίς στηρίγματα να λειτουργήσουν στο σημαντικότερο τομέα κάθε προοδευτικού κράτους, αυτόν της παιδείας. Χωρίς να είμαστε άμοιροι ευθυνών της παραπάνω κατάστασης, θεωρούμε ότι το εν λόγω δημοσίευμά σας, παραβιάζει βάναυσα συγκεκριμένους κανόνες και κώδικες δημοσιογραφικής έρευνας και δεοντολογίας, με αποτέλεσμα εκτός από την επανόρθωση την οποία ζητάμε από τους δύο δημοσιογράφους και την εφημερίδα σας, να είμαστε υποχρεωμένοι να γνωστοποιήσουμε το παρόν, όχι μόνο στην ΕΣΗΕΑ αλλά τόσο στην ΟΛΜΕ, όσο και σε όλους τους συναδέλφους μας, μέσω σχετικών ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών λιστών διανομής που διατηρούνται από εμάς ή τρίτους, προκειμένου να κρίνουν μόνοι τους, την ποιότητα του δημοσιεύματός σας και να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, εφόσον το επιθυμούν. Το παρόν υπογράφεται από τους κάτωθι εκπαιδευτικούς λειτουργούς.
Οι Εκπαιδευτικοί:
Το κείμενο συντάχθηκε με πρωτοβουλία εκπαιδευτικών από τα Χανιά και είχε υπογραφεί μέχρι τις 11μ.μ. της 8/2/10 από 125 εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: