Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

176 ΕΥΡΩ – ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ – ΕΦΑΠΑΞ : Ένα τριπλό σκάνδαλο για τους εκπαιδευτικούς

ΚΟΡΙΝΘΟΣ, 08/05/09
Α.Π 220


176 ΕΥΡΩ – ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ – ΕΦΑΠΑΞ
Ένα τριπλό σκάνδαλο για τους εκπαιδευτικούς

Καθημερινά και εν μέσω «οικονομικής κρίσης» οι εκπαιδευτικοί, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο βομβαρδιζόμαστε με νέα μέτρα. Μέτρα που ρίχνουν ξανά τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας. Και αυτοί που κέρδιζαν όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος μας, πάλι ωφελημένοι είναι.
Νέο πλήγμα δέχεται αυτές τις ημέρες η περίθαλψη μας. Ακόμα και αυτή η λειψή περίθαλψη που μέχρι σήμερα μας παρέχεται, με την επίκληση κάποιων γραφειοκρατικών προβλημάτων, επιχειρείται να συρρικνωθεί με την περικοπή μέρους των ιατρικών εξετάσεων για τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση κρατική χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ για να μην έχουμε και το επόμενο διάστημα νέες καταγγελίες των συμβάσεων από τους γιατρούς και φαρμακοποιούς που δεν πληρώνονται λόγω της οικονομικής αδυναμίας του οργανισμού, περικόπτονται ακόμα και αυτές οι πενιχρές παροχές που υπήρχαν (όπως οι διάφορες ιατρικές εξετάσεις).
Από την άλλη καμία απάντηση δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για την άμεση κρατική επιχορήγηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προκειμένου να γίνει δυνατή η χορήγηση του εφάπαξ σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, που οφείλει το ταμείο αυτό σήμερα και βρίσκονται σε πολύμηνη αναμονή. Αντίθετα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομίας για την επιβολή έκτακτης εισφοράς μισού μισθού σε όλους τους ασφαλισμένους και αύξηση των κρατήσεων. Δηλαδή και για την κατάρρευση των ταμείων, την οποία οι κυβερνήσεις δημιούργησαν με την πολιτική τους εδώ και δεκαετίες, ενώ οι εργαζόμενοι καταθέταμε κανονικά και ανελλιπώς τις εισφορές μας, η κυβέρνηση ουσιαστικά μας θεωρεί ενόχους και απαιτεί από εμάς να ξαναπληρώσουμε.
Τέλος όσον αφορά το θέμα των 176 ευρώ και τη δικαστική τους διεκδίκηση, η νέα απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία οι αξιώσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων για μισθούς, επιδόματα  κλπ παραγράφονται μετά από δύο χρόνια, ενώ για άλλες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι δικαστές και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ισχύει η πενταετία, αποτελεί πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο.
Η απόφαση αυτή, είναι άδικη και αντισυνταγματική γιατί είναι αντίθετη με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας και ουσιαστικά εκδίδεται με κυβερνητική παραγγελία, προκειμένου το δημόσιο να μην υποχρεωθεί να καταβάλει τις υποχρεώσεις του.
Πολύ περισσότερο που με επανειλημμένες αποφάσεις τόσο Εφετείου Θεσσαλονίκης όσο και του Αρείου Πάγου επεκτείνεται σε όλους τους υπαλλήλους του Δηµόσιου και των ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ. το «επίδοµα» των 176 ευρώ. Πρόσφατα μάλιστα η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ υποχρεώθηκε να υπογράψει τις καταστάσεις για την καταβολή των αναδρομικών 5ετίας του ποσού των 176 ευρώ για τους 53 συναδέλφους της Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και τις προώθησε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την καταβολή των χρημάτων.
Καλούμε τους συναδέλφους να συνεχίσουν τις διαδικασίες της δικαστικής διεκδίκησης όπου αυτές απαιτούνται. Άλλωστε είναι γεγονός ότι τόσο στο θέμα του οικογενειακού επιδόματος όσο και στο θέμα των 176 ευρώ ή και παλαιότερα σε άλλες αμοιβές (π.χ. το επίδομα των 18 χιλ. δρχ.), πως η δικαστική διεκδίκηση μαζί με την συνδικαλιστική προβολή των αντίστοιχων αιτημάτων έφεραν και φέρνουν αποτελέσματα.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την αθέτηση ακόμα και των δικών της δεσμεύσεων προς τους εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση με την «δημιουργική» λογιστική της ακυρώνει στην πράξη τις όποιες διακηρύξεις για «προτεραιότητα στην παιδεία και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού».
Καλούμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας και να καταβάλει αναδρομικά από την 1-1-2002 σε όλους τους εκπαιδευτικούς το σύνολο της ειδικής μηνιαίας παροχής των 176 ευρώ. Την καλούμε, επίσης, να χορηγήσει από εδώ και στο εξής το ποσό των 176 ευρώ χωρίς εκπτώσεις, δόσεις και λογιστικές αλχημείες.


Ο πρόεδρος: Ηλίας Λέκκας
Η γ. γραμματέας: Βάσια Θηβαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: