Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας εκτιμώντας τα αποτελέσματα των κρίσεων για την πλήρωση θέσεων υποδιευθυντών στις σχολικές μονάδες θέλει να υπογραμμίσει τα παρακάτω:

1) Εκφράζουμε την αντίθεσή μας για τη μη αποδοχή των αιτήσεων συναδέλφων λόγω της μη συμπλήρωσης τετραετίας, τη στιγμή που η ανωτέρω διάταξη δεν προέβλεπε το ίδιο για τις θέσεις των διευθυντών και των σχολικών συμβούλων. Το συνδικαλιστικό κίνημα , όπως εκφράζεται από την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ, ήταν αντίθετο στην παραπάνω διάταξη της εγκυκλίου.
2) Με προηγούμενο έγγραφό μας είχαμε ζητήσει από το ΠΥΣΔΕ την αποδοχή των προτάσεων των συλλόγων διδασκόντων , θεωρώντας ότι μόνο αυτή η διαδικασία μπορεί να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις το ΠΥΣΔΕ δεν αποδέχτηκε τις αποφάσεις των συλλόγων ή ανέτρεψε τη σειρά εκλογής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αμφιβολίες για τα κριτήρια με τα οποία έγιναν οι επιλογές.
3) Μας βρίσκει αντίθετους ο χρόνος πραγματοποίησης των κρίσεων μεσούσης της σχολικής περιόδου, κάτι που δημιούργησε αναστάτωση στις σχολικές μονάδες λόγω μετακινήσεων , αποσπάσεων ή αλλαγής καθηγητών.
4) Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι ασάφειες , οι κακοδιατυπώσεις και οι ατέλειες της εγκυκλίου οδήγησαν στην μη κάλυψη με υποδιευθυντές ορισμένα σχολεία που ακόμα και σήμερα παραμένουν σε εκκρεμότητα.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΟΥΖΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι με την κάρτα μέλους της ΟΛΜΕ , πέρα από τους αθηναϊκούς κινηματογράφους και τα θέατρα, η Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας έχει εξασφαλίσει εκπτωτικές τιμές και στη δική μας περιοχή:
· Κινηματογράφος Λαϊς (Κόρινθος) : 6 ευρώ για όλες τις παραστάσεις
· Θέατρο ΊΡΙΔΑ (Κόρινθος): 25% έκπτωση
· ΤΕΕ- Café ( Πυλαρινού 70- Πεζόδρομος Κορίνθου): 2 ευρώ στους καφέδες και 10% έκπτωση (εκτός από Σάββατα, γιορτές και μουσικές εκδηλώσεις)

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Η Λέσχη ανάγνωσης πραγματοποίησε μια ακόμα συγκέντρωση την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στο 4ο Λύκειο Κορίνθου. Ο συγγραφέας μας αυτή φορά με τον οποίο ασχοληθήκαμε ήταν ο πανεπιστημιακός Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου και το βιβλίο του «Εκπαιδευτικό έργο και αξιολόγηση στο σχολείο». Συζητήσαμε πάνω σε μια σειρά ερωτήματα που έχουν σχέση τόσο με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού όσο και με αυτή του μαθητή. Η λέσχη θα κάνει μια ακόμα συνάντηση με το ίδιο βιβλίο σε εύλογο χρόνο για τον οποίο θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως. Καταθέτουμε και τα ερωτήματά μας για να διευρύνουμε τη συζήτηση με όσο το δυνατόν περισσότερους:

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών
Τι σημαίνει η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και όχι του εκπαιδευτικού; Έχει κάποια διαφορά στην πράξη;
Ποιος πρέπει να ασκεί την αξιολόγηση; Το κράτος με τα όργανά του, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, ή οι μαθητές και οι γονείς τους;
Πόσο σαφή μπορεί να είναι τα αντικειμενικά κριτήρια;
Μπορούμε να ξεπεράσουμε τη σχετικότητα, τη συνθετότητα, και την αυθεντικότητα της διδασκαλίας , έτσι ώστε να θέσουμε σταθερά και αντικειμενικά κριτήρια για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε με τα ίδια κριτήρια όλους τους εκπαιδευτικούς;
Πρέπει η αξιολόγηση να συνδέεται με την εξέλιξη του εκπαιδευτικού στην υπαλληλική ιεραρχία;
Γιατί παραμένουν «εκπαιδευτικά» ακατάρτιστοι όσοι παίρνουν τον τίτλο του καθηγητή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση;
Η αξιολόγηση έχει σχέση με τον ιδεολογικό ρόλο που καλείται να παίξει το σχολείο στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες;
Μήπως η αξιολόγηση είναι ένας ευφημισμός του πειθαναγκασμού, της υπαλληλοποίησης, της συμμόρφωσης ή μήπως είναι το φόβητρο κάθε «τεμπέλη» εκπαιδευτικού του δημοσίου σχολείου;

Αξιολόγηση των μαθητών
Έχει κάποιος από μας εκπαιδευτεί στο πώς να αξιολογεί;
Ποια η διαφορά μεταξύ αξιολόγησης και βαθμολόγησης;
Οι «ίσες ευκαιρίες για μόρφωση» μήπως επιτείνουν την ανισότητα;
Πόσο αντικειμενικοί μπορεί να είμαστε;
Τι αξιολογούμε κάθε φορά, την προσπάθεια , την επίδοση, τη συμμετοχή ή τέλος τη δική μας προδιάθεση;
Μήπως η αξιολόγησή μας συμβάλλει στη διατήρηση του ισχύοντος κοινωνικοοικονομικού συστήματος; Οι «θεατές» της τάξης θα γίνουν και οι «θεατές της ζωής»;
Μήπως πέρα από την εξατομικευμένη διδασκαλία που παραμένει ζητούμενο πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε και για εξατομικευμένη αξιολόγηση;

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας κρίνει σκόπιμο να επανέλθει και να διαμαρτυρηθεί έντονα για την απαράδεκτη καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων προς συναδέλφους. Οι οφειλές αφορούν δεδουλευμένα δύο και τριών ετών και αναφέρονται σε υπερωρίες, αποζημίωση εκδρομών, πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενισχυτική διδασκαλία και συμμετοχή σε σεμινάρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Σε προηγούμενη παράσταση στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κορινθίας πήραμε τη διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα θα τακτοποιηθεί μετά την υπογραφή των σχετικών εγκυκλίων εντός του Μαρτίου του 2007. Παρόλα αυτά το πρόβλημα παραμένει και ως είναι φυσικό έχει διογκωθεί περισσότερο.
Θεωρούμε αυτονόητη και απόλυτα δικαιολογημένη την απαίτησή μας να τακτοποιηθούν άμεσα όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες της πολιτείας προς τους συναδέλφους. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για άλλη καθυστέρηση. Ζητάμε επίσης να ληφθούν έγκαιρα από τη Διεύθυνση αλλά κυρίως από το Υπουργείο Παιδείας όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για να μην επαναληφθεί το απαράδεκτο φαινόμενο στο μέλλον.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΟΥΖΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ