Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 25 /5/11

ΠΡΟΣ: Κον ΔΕΔΕ ΓΕΩΡΓΙΟ-


ΘΕΜΑ: «Προβλήματα σχολικής στέγης »

Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων κυριάρχησαν στις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και γονέων και απασχόλησε την τοπική αυτοδιοίκηση κατά το προηγούμενο διάστημα.
Η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας από την αρχή αντιτάχθηκε με συγκεκριμένα επιχειρήματα στις συζητούμενες συγχωνεύσεις σχολικών στην περιοχή μας. Επίσης αντιτίθεται στις συζητούμενες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων της Επαγγελματικής Εκ/σεις, οι οποίες αποσύρθηκαν μεν για εφέτος αλλά είναι πιθανό να επανέλθουν στο άμεσο μέλλον (μετά την αναμενόμενη ψήφιση του νόμου για την Τεχνολογική Εκπαίδευση). Σε μια περιοχή στην οποία υπάρχουν σχολικές μονάδες που ασφυκτιούν και τριάντα (30) λυόμενες αίθουσες καλύπτουν τα προαύλια των σχολείων της Δευτεροβάθμιας, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε ιδέα συγχώνευσης - κατάργησης είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

Αναλυτικότερα η κατάσταση όσον αφορά τα ζητήματα στέγης έχει ως εξής:
• Το Γ/σιο Λουτρακίου συγκροτεί τμήματα των 28-29 μαθητών, λόγω έλλειψης αιθουσών, την ίδια στιγμή που τα 2/3 των μαθητών του συστεγαζόμενου Λυκείου Λουτρακίου κάνουν μάθημα πάνω από δεκαετία σε λυόμενα προκατασκευασμένα κτήρια. Κάποια μάλιστα από αυτά, όταν τοποθετήθηκαν, ήταν μεταχειρισμένα και ήδη τα υλικά τους έχουν υπερβεί την ημερομηνία λήξης τους, με ό τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών.
• Το Ημερήσιο ΕΠΑΛ Κορίνθου παραμένει σε ακατάλληλο κτήριο και ως λύση προτείνεται η συστέγασή του σε απογευματινή ή πρωινή βάρδια με άλλα σχολεία (!), τη στιγμή που όλα τα σχολεία της Κορίνθου ασφυκτιούν κυριολεκτικά.. Προσφάτως μάλιστα είδε το φως της δημοσιότητας σενάριο που καταργεί τα Ε.Π.Α.Λ. Ζευγολατιού και Κορίνθου στέλνοντάς τα στο 1ο Ε.Π.Α.Λ. Λουτρακίου. Στο σημείο αυτό τίθενται ορισμένα ερωτήματα:
Έχουν άραγε σκεφθεί οι αρμόδιοι αν το σχολικό συγκρότημα που φιλοξενεί τα ΕΠΑΛ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ χωράει ακόμη 140 μαθητές, όσοι δηλ. είναι οι μαθητές που τα τελευταία χρόνια φοιτούν στο ΕΠΑΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ και στο ΕΠΑΛ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ;
Έχουν περιλάβει στους σχεδιασμούς τους το μεταλυκειακό έτος ειδίκευσης που προβλέπεται στον νέο νόμο για την Τεχνολογική Εκπ/ση και θα αυξήσει τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών στο συγκρότημα κατά 150 άτομα επιπλέον;

• Η έλλειψη αιθουσών σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζει σχολεία, όπως το 2ο Γ/σιο ή το 2ο Γ.Ε.Λ. Κορίνθου, να λειτουργούν τμήματα άνω των 30 μαθητών σε ορισμένες περιπτώσεις και οπωσδήποτε αδυνατούν να πραγματοποιήσουν το στόχο του κλάδου μας (και του Υπουργείου, όπως μαθαίνουμε) για 25 μαθητές ανά τμήμα. Αντίστοιχα στο 1ο Γ/σιο - 1ο Γ.Ε.Λ. Κορίνθου έχει χωριστεί σε 6 μικρές αίθουσες με πρόχειρα μέσα η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου γίνονται μαθήματα κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις η έλλειψη αιθουσών οδηγεί σε απίστευτες καταστάσεις, όπως συμβαίνει με το Εσπερινό Γυμνάσιο που συστεγάζεται με το 1ο ΓΕΛ Κορίνθου και δεν διαθέτει το στοιχειώδες, μια αίθουσα για Γραφείο Διευθυντή!
• Πρόβλημα κτηριακής ακαταλληλότητας κτηρίων αντιμετωπίζει και το ΕΠΑΛ Ζευγολατιού.
• Ελλείψεις αιθουσών αντιμετωπίζουν το Μουσικό Γυμνάσιο (παρ’ όλο που ενοικιάστηκε μόλις πριν 4 χρόνια), το Γ/σιο Αγ. Θεοδώρων που φιλοξενεί το Γ.Ε.Λ. Αγ. Θεοδώρων, το Γ/σιο Ισθμίων καθώς και το Γ/σιο – Λ.Τ. Λεχαίου. Ειδικότερα το τελευταίο αντιμετωπίζει πιεστικότατο πρόβλημα στέγης, (ήδη στην αυλή του έχουν εγκατασταθεί 6 λυόμενες αίθουσες) ενώ, με βάση την δυναμική ανάπτυξης του σχολείου, είναι προφανές ότι τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα γίνει πιο πιεστικό.
Με βάση τις διαπιστούμενες ανάγκες η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας έχει καταγράψει σε λεπτομερές υπόμνημα τις προτάσεις της (Α.Π. 282 /15/10/2010), από τις οποίες ιεραρχεί ως σπουδαιότερες τις εξής:
• Κατασκευή καινούριου σχολικού κτηρίου για το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ. Λ. Κορίνθου. Εδώ σημειώνουμε, ότι ένα σύγχρονων προδιαγραφών Τεχνολογικό Σχολείο θα δώσει νέα πνοή στην Τεχνολογική - Επαγγελματική Εκπ/ση την αναβάθμιση της οποίας όλοι επιθυμούμε. Επιπλέον είναι πιθανό να αποσυμφορήσει και τα Γενικά Λύκεια της Κορίνθου που είναι πλήρη και μερικά ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού (π.χ. 2ο ΓΕΛ).
• Κατασκευή καινούριου σχολικού κτηρίου για το Γενικό Λύκειο Λουτρακίου.
• Κατασκευή καινούριας πτέρυγας στο συγκρότημα 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου και ανακαίνιση - αποκατάσταση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.
Για τα τρία αυτά έργα υπάρχει έγγραφη απάντηση του Υπουργού Παιδείας κ.Στυλιανίδη στις 19/11/07, σε σχετική ερώτηση βουλευτών, κ.κ. Κουράκη και Αμμανατίδου, στην οποία τονίζεται ότι έχουν ενταχθεί κατά προτεραιότητα στο πενταετές (2008 – 2013) πρόγραμμα σχολικής στέγης της Ν. Α. Κορινθίας (βάσει της υπ’ αρ. 4/71 /27-3-07 απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κορινθίας. )

Άμεσα εξάλλου πρέπει να δρομολογηθεί διαδικασία κατασκευής (ή επέκτασης) κτηρίων για το Γ.Ε.Λ. Αγ. Θεοδώρων και τις Λ.Τ. Λεχαίου. Προοπτικά είναι αναγκαίο όλες οι σχολικές μονάδες (ΕΠΑΛ Κορίνθου, ΕΠΑΛ Ζευγολατιού, Μουσικό Γυμνάσιο) που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα κτήρια να αποκτήσουν δική τους στέγη.
Για την κάλυψη αυτών των αναγκών ασφαλώς βαρύνοντα λόγω έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε οποιαδήποτε πρόταση. Ωστόσο πιστεύουμε ότι πρέπει να εξετασθεί σοβαρά η δυνατότητα λειτουργίας σχολικής μονάδας (π.χ. Αθλητικό Γ/σιο) στο χώρο του στρατοπέδου. Επίσης πιστεύουμε ότι πρέπει από τώρα να δεσμευτεί οικόπεδο στην περιοχή Εξαμιλίων, με προοπτική την ανέγερση Γυμνασίου, που θα καλύψει μελλοντικά τις ανάγκες των Δ. Δ. Σολομού, Εξαμιλίων, Ξυλοκέριζας.
Η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε Κορινθίας πιστεύει στην αναγκαιότητα μιας από κοινού σύσκεψης όλων των εμπλεκομένων με την εκπαίδευση, προκειμένου να χαραχθεί μια μακροπρόθεσμη πολιτική σχετικά με το ζήτημα σχολικής στέγης στην περιοχή μας. Γιατί το πρόβλημα της στέγης μαζί με την περιθωριοποίηση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και την κατάργηση της Π.Δ.Σ. υποβαθμίζει το Δημόσιο Σχολείο τη στιγμή που αυξάνεται η ανάγκη (και η ζήτηση) γι’ αυτό, κυρίως στις χαμηλότερες εισοδηματικά κοινωνικές ομάδες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ :Ηλίας Λέκκας
Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Αριστοκλής Χαρμπίλας

1 σχόλιο:

ΑΡΕΤΗ είπε...

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΝΕΑ ΚΤΗΡΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΩΡΑ . ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΗΜΗ ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΠΥΛΩΝΕΣ ΥΠΕΡΗΨΥΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ή ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ? ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΟΓΩ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.