Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 6-6-2011

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ-
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ

Η Υ.Α. που αφορά τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας σε Δημοτικά και Γυμνά-σια προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των συναδέλφων των ξενόγλωσσων ειδικοτήτων, τις επιστημονικές τους Ενώσεις τους καθώς επίσης γονέων και μαθητών. Σύμφωνα με αυτήν, οι μα-θητές θα διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα, όχι εκείνη που επιθυμούν, αλλά με βάση την οργανική θέση των εκπαιδευτικών στο συγκεκριμένο σχολείο και σε περίπτωση που δεν υπάρχει οργανική, ή έχουν οργανική δύο η και περισσότεροι, θα επιλεγεί η ξένη γλώσσα που επιθυμεί να διδαχθεί η πλειοψηφία των μαθητών του Γυμνασίου. Με αυτόν τον τρόπο όμως:
1. Αναιρείται το δικαίωμα επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας, που αποτελεί βασικό κί-νητρο μάθησης των παιδιών.
2. Δημιουργούνται απίστευτες δυσλειτουργίες στα σχολεία τη στιγμή που αρκετοί μαθητές της Ε΄Δημοτικού που έχουν διδαχθεί μια ξένη γλώσσα, στη ΣΤ΄θα κληθούν να διδαχθούν μια άλλη. Η ίδια δυσλειτουργία θα μεταφερθεί και στο Γυμνάσιο για όσους μαθητές δι-δάχθηκαν στο Δημοτικό διαφορετική ξένη γλώσσα από αυτή που θα επιλέξει το Γυμνά-σιο στο οποίο πρέπει να εγγραφούν. Η μετακίνηση των παιδιών σε άλλο σχολείο στην περίπτωση αυτή θα είναι αναγκαστική, με όσες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην κα-τανομή του μαθητικού πληθυσμού. Η άλλη λύση θα είναι η απαλλαγή. Μήπως τελικά αυτό επιδιώκεται;
3. Δυσκολεύεται η εκμάθηση και διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας καθώς τα τμή-ματα θα είναι πολυπληθέστερα και η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την α-πόκτηση ενός διπλώματος - πιστοποίησης δεύτερης ξένης γλώσσας δεν θα είναι εφικτή.
4. Σοβαρές επιπτώσεις θα υπάρχουν και στις οργανικές θέσεις των συναδέλφων.
5. Αυτή η απόφαση αφορά όλο τον κλάδο των εκπαιδευτικών και όχι μόνο τους εκπαιδευ-τικούς ξένων γλωσσών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποτελέσει την κερκόπορτα για τη συρρίκνωση, τη διάσπαση και τη διάλυση του κλάδου
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας:
• Εκφράζει τη στήριξή του σε όλους τους συναδέλφους που θίγονται και καλεί το Υπουρ-γείο να αποσύρει την επίμαχη διάταξη ο οποία απλώς προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στην ήδη δοκιμαζόμενη Εκπαίδευση και θα στείλει χιλιάδες μαθητές στα φροντιστήρια σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία.
• Καλεί τους συναδέλφους των ξενόγλωσσων ειδικοτήτων σε συνάντηση, αύριο Τρίτη 7/6 και ώρα 19:00 στο 2ο Λύκειο Κορίνθου, προκειμένου να αποφασίσουμε για την περαι-τέρω δράση μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ :Ηλίας Λέκκας
ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Αριστοκλής Χαρμπίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: