Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ»

Κόρινθος 7/6/11

Η πρόταση του ΥΠΔΒΜΘ που δόθηκε στη δημοσιότητα υιοθετεί τις προτάσεις της Ο.Λ.Μ.Ε., για δημιουργία «ενός Λυκείου για την Τ.Ε.Ε.» αλλά και για τη θεσμοθέτηση «Μεταλυκειακού έτους ειδίκευσης». Κι αυτό κατ’ αρχήν είναι θετικό, πολύ περισσότερο που ένα χρόνο πριν το Υπουργείο φαινόταν να κινείται σε άλλη κατεύθυνση.
Όμως το φαινόμενο, σωστές προτάσεις να υιοθετούνται στα λόγια και να υπονομεύονται στην πράξη (όπως έγινε με «το ολοήμερο σχολείο»), δεν είναι ασυνήθιστο. Η δυνατότητα λειτουργίας Τεχνολογικών Λυκείων και από άλλα Υπουργεία, η μη εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, η ανεξήγητη υποβάθμιση μαθημάτων γενικής Παιδείας (ιδίως ειδικότητας ΠΕ04), απειλούν να καταστρέψουν την ουσία των όποιων θετικών βημάτων. Η διαρροή μάλιστα στον Τύπο καταλόγου με σχολικές μονάδες της Επαγγελματικής Εκπ/σης υπό κατάργηση, είναι φυσικό να δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά.
Ειδικεύοντας αυτές τις γενικές διαπιστώσεις στην περιοχή μας αναρωτιέται κανείς μήπως η υιοθέτηση αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος από το Υπουργείο δεν είναι παρά το προπέτασμα καπνού που κρύβει τις επερχόμενες καταργήσεις σχολικών μονάδων. Γι’ αυτόν τον λόγο και το συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής μας καθώς και οι συνάδελφοι της Τ.Ε. πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και άμεσα να διεκδικήσουν:
• Η ΕΠΑΣ Λουτρακίου να συνεχίσει να λειτουργεί ως απογευματινό Τεχνολογικό Λύκειο, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές της περιοχής μας που εδώ και χρόνια επιλέγουν απογευματινό σχολείο, να συνεχίσουν να το πράττουν.
• Καμία συγχώνευση - κατάργηση σχολικής μονάδας στην περιοχή μας, την ώρα που ο μαθητικός πληθυσμός των Τεχνολογικών Λυκείων αναμένεται να αυξηθεί.
• Να αποκτήσουν δική τους στέγη όλα τα σχολεία της Τεχνολογικής και της Γενικής Εκ/σης που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα κτήρια.

Ως ΔΙΚΤΥΟ τέλος, θεωρούμε πολύ θετική από πλευράς ΟΛΜΕ την διατύπωση του αιτήματος για θεσμοθέτηση πρακτικής άσκησης για τους μαθητές που φοιτούν στο έτος ειδίκευσης. «Ανακοίνωση Ο.Λ.Μ.Ε. 6/6/11, ΘΈΣΗ 8……. Ναι στην πρακτική άσκηση υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών του Τεχνολογικού Λυκείου στο έτος ειδίκευσης.»

Η θέση αυτή υποβλήθηκε από το ΔΙΚΤΥΟ ως ολοκληρωμένη πρόταση στο 14ο Συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε. (Ιούνιος 2009). Για την καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων παραθέτουμε την πλήρη πρότασή μας, όπως την είχαμε υποβάλει τότε.

ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΟΛΜΕ.
Η ΟΛΜΕ έχει προτείνει από το Δεκέμβριο του 2006 τη θεσμοθέτηση έτους ειδίκευσης που θα αξιοποιεί την υποδομή και το προσωπικό της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπ/σης και θα εξασφαλίζει στους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. την απαραίτητη επαγγελματική ειδίκευση στο πλαίσιο του Δημόσιου Σχολείου.
Κατά τη διάρκεια αυτού ακριβώς του έτους ειδίκευσης προτείνουμε να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε καταστήματα ή επιχειρήσεις συναφή με την ειδικότητα του ασκούμενου. Οι στόχοι της πρακτικής άσκησης είναι: α) αποτελεσματικότερη σύνδεση θεωρίας με την πράξη σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες β) σύνδεση με την αγορά εργασίας γ) απόκτηση προϋπηρεσίας.
Βέβαια η εποπτεία της πρακτικής άσκησης είναι αναγκαία και για την προστασία του μαθητευόμενου και για τη διασφάλιση ότι η πρακτική άσκηση θα είναι ουσιαστική και επωφελής. Την ευθύνη της εποπτείας πρέπει να την αναλάβουν τα ΓΡΑ.ΣΥ. Εφόσον ο αριθμός των ασκούμενων είναι αρκετά μεγάλος, θα μπορούν να διατίθενται από το ΠΥΣΔΕ, συνάδελφοι που δεν συμπληρώνουν ωράριο, εφόσον το ζητήσουν με αίτησή τους οι ίδιοι. Εάν δεν υποβληθούν σχετικές αιτήσεις η εποπτεία μπορεί να ανατίθεται σε συναδέλφους υπερωριακά, πάντα με δική τους αίτηση προς το ΠΥΣΔΕ.
Το Δημόσιο υποχρεούται να ασφαλίζει τους ασκούμενους (ασφάλεια κινδύνου) και, μετά την επιτυχή περάτωσή της πρακτικής άσκησης, να καταβάλλει ένα εφάπαξ ποσό στον ασκούμενο. Σε περίπτωση που η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται σε υπηρεσίες (π.χ. Τράπεζες ) που προβλέπεται κάποια αποζημίωση στους ασκούμενους σπουδαστές των Α. Τ.Ε.Ι. η αποζημίωση αυτή να χορηγείται και στους ασκούμενους της Δευτεροβάθμιας. Η πρακτική άσκηση μπορεί να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες και πρέπει να καλύπτει και τις ΕΠΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: