Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 25-7-2011

ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ Α΄ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κοιν. Μ.Μ.Ε., Β΄ Ε.ΛΜ.Ε. Κορινθίας, ΟΛΜΕ,

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας αποτελεί καρπό πολυετών προσπαθειών πολλών προσώπων και φορέων (και κυρίως του τότε υπευθύνου του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας, συνάδελφου Γιάννη Βαρελά), προσπαθειών που είχαν την στήριξη και των δύο Ε.Λ.Μ.Ε του Νομού μας, ώστε να ξεπεραστούν μια σειρά εμπόδια που καθυστερούσαν την ίδρυσή του. H απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ για αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ Σικυωνίων Κορινθίας έναν μόλις χρόνο από τα επίσημα εγκαίνιά του αποτελεί ένα πλήγμα για την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην περιοχή μας.
Εκείνο όμως που εξοργίζει περισσότερο είναι η αιτιολογία της «οργανωτικής ανεπάρκειας» που επικαλείται η σχετική υπουργική απόφαση για την κατάργηση του Κέντρου. Αιτιολογία που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που έχει αποκομίσει, τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση, από την πλούσια δράση που ανέπτυξε το Κ.Π.Ε. κατά το διάστημα που της λειτουργίας του. Αναφέρουμε ενδεικτικά την υλοποίηση δύο προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπ/σης για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης, τα ημερήσια εκπ/κά προγράμματα με την συμμετοχή 42 σχολικών μονάδων της χώρας (1400 περίπου μαθητές και 130 εκπ/κοί), την οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για νέους αγρότες, για μηχανικούς επιχ/τίες, για 40 εκπ/κούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, τις συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα, την παραγωγή πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού κ.α.
Την ώρα που όλοι επιζητούν την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, η συρρίκνωση των ΚΠΕ μοιάζει μια πράξη παραλογισμού που προφανώς υπηρετεί κοντόφθαλμους σχεδιασμούς εξοικονόμησης δαπανών σε βάρος της αληθινής Παιδείας. Για τον λόγο αυτό καλούμε το Υπουργείο να αλλάξει την απόφαση αυτή που βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τις διακηρύξεις περί «πράσινης ανάπτυξης».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ :Ηλίας Λέκκας
ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Αριστοκλής Χαρμίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: