Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ Γ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 19-9-2011

ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ Α΄ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κοιν. Μ.Μ.Ε., Β΄ Ε.ΛΜ.Ε. Κορινθίας, ΟΛΜΕ,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με σοβαρές ελλείψεις σε βιβλία που στο νομό μας ξεπερνούν το 50% στη Δευτεροβάθμια Εκπ/ση. Όμως δεν είναι μόνον αυτό.
Η «αναμόρφωση» της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, περιορίζει τη δυνατότητα επιλογής των μαθητών και ταυτόχρονα συρρικνώνει τις θέσεις εργασίας των ξενόγλωσσων ειδικοτήτων.
Στην κατάργηση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης προστίθεται η κατάργηση των σχολικών βιβλιοθηκών και η εικόνα συμπληρώνεται με την κατάργηση των ΓΡΑΣΕΠ, την ώρα που ξεφυτρώνουν κάθε λογής ιδιωτικά «κέντρα συμβουλευτικής».
Οι εκπαιδευτικοί - αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι - βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται μέσα σε δύο χρόνια κατά 40%, ενώ η φορολογική επίθεση σε βάρος τους εντείνεται.
Η δραστική περικοπή των δαπανών για την παιδεία και η μείωση της κρατικής επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών κατά 50%, οδηγεί πολλές σχολικές μονάδες σε αδιέξοδο και επιδιώκει να φορτώσει τα βάρη της λειτουργίας των σχολείων στους γονείς.
Το νέο νομοσχέδιο για τη διοικητική οργάνωση της εκπαίδευσης καταργεί τόσο το διδακτικό ωράριο όσο και το εργασιακό, ενώ αποδίδονται μεγαλύτερες και σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. ανάθεση υπερωριών) απόλυτες αρμοδιότητες στον διευθυντή της σχολικής μονάδας, με αντίστοιχη μείωση των αρμοδιοτήτων του συλλόγου διδασκόντων.
Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις για την Παιδεία, συμμετέχοντας στην 3ωρη στάση εργασίας, την Πέμπτη 22 – 9 - 2011 και στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 13:00, στα Προπύλαια.
Καλούμε επίσης τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην επείγουσα έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα (22-9-11) στο 2ο ΓΕΛ Κορίνθου στις 6.00 μ.μ προκειμένου να αποφασίσουμε για το πλαίσιο δράσης μας ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε.
(Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα τη Παρασκευή 23-9-2011)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ :Ηλίας Λέκκας
ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Αριστοκλής Χαρμπίλας

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 11-9-2011

ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε.
Κοιν. Σχολεία Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας, Β΄ Ε.ΛΜ.Ε. Κορινθίας, ΟΛΜΕ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κόρινθος 12/9/11
ΤΟ 15Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Η πρόσφατη έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο της Γαλλίας επαναφέρει με δραματικό τρόπο τις μνήμες από το τραγικό ατύχημα της Φουκουσίμα. Δικαιώνει απόλυτα το ψήφισμα που ενέκρινε η ΟΛΜΕ πρόσφατα, στο 15ο Συνέδριό της το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στην Αθήνα, στις 28/6/11.

Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα επαναφέρει με τον πιο δραματικό τρόπο το αίτημα για πάγωμα της κατασκευής και προοδευτική κατάργηση των πυρηνικών σταθμών, ιδιαίτερα για χώρες σεισμογενείς, όπως η δική μας αλλά και οι γειτονικές Τουρκία και Βουλγαρία.
Η καταδίκη της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, που εκφράστηκε σε πρόσφατο δημοψήφισμα στη γειτονική Ιταλία, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να το υπονομεύσει, εκφράζει την ανησυχία των λαών και την απόφασή τους να μην υποθηκεύσουν το μέλλον των παιδιών τους για χάρη μιας ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρό της το κέρδος κι όχι τον άνθρωπο.
Οι εκπαιδευτικοί της Ελλάδας δεν είναι αδιάφοροι σ’ αυτό.
• Εκφράζουν την αντίθεσή τους στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
• Αρνούνται το πλαστό δίλημμα, «πυρηνική ενέργεια ή πετρέλαιο».
• Υποστηρίζουν την διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ζητούν, ως πρώτο βήμα, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ:Ηλίας Λέκκας
ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Αριστοκλής Χαρμπίλας

ΟΛΜΕ -ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

O.Λ.Μ.Ε.
Αθήνα, 14/9/2011


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση Γ.Σ. Προέδρων το Σάββατο, 24/9/2011 στην Αθήνα.
Καλούμε τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ να οργανώσουν τις προηγούμενες ημέρες Γ.Σ. για να συζητήσουν την εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.
Το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας περιλαμβάνει ένα σύνολο πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων από το εκπαιδευτικό κίνημα σε συντονισμό με τη ΔΟΕ και τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (γονείς, μαθητές, φοιτητές, κ.λπ.) αλλά και με άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.
Προτείνεται η πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας 4 και 5 Οκτώβρη (με δυνατότητα να μεταφερθεί σε άλλη κοντινή ημερομηνία ανάλογα με τις εξελίξεις π.χ. μισθολόγιο, σε συνεννόηση με ΔΟΕ και άλλες ομοσπονδίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο αναγκαίος συντονισμός) και η πραγματοποίηση Γ.Σ. τη δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας για απόφαση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Επίσης, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση κοινών συλλαλητηρίων (πανεκπαιδευτικών) με τη ΔΟΕ, τους φοιτητές κ.λπ. την Πέμπτη, 22/9/11.
Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια.
Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ σε συνεργασία με τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, τους φοιτητές, κ.λπ. να οργανώσουν συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις την ίδια μέρα.
Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των εκπαιδευτικών στα συλλαλητήρια, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ για την πρωϊνή βάρδια και 2 μ.μ. – 5 μ.μ. για την απογευματινή).
Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα σας σταλεί τις επόμενες ημέρες.

ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ- ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

Η ΠΑΣΚ Καθηγητών Δ.Ε. καταγγέλλει τις νέες κυβερνητικές αποφάσεις (μείωση 50% κινήτρου απόδοσης, κρατήσεις 2% υπέρ ανεργίας, 1% υπέρ ΤΠΔΥ, αύξηση φορολογίας) που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση και εξαφάνιση του ήδη πενιχρού μισθού μας!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εξαιτίας και των αναδρομικών κρατήσεων, αρκετοί εκπαιδευτικοί θα πάρουν τον Οκτώβριο μισθούς κάτω των 900 ευρώ!

Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών η Παράταξή μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται όχι μόνο για την απόσυρση των άδικων και μονομερών οικονομικών μέτρων, αλλά και για την οικονομική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, ώστε να αναγνωρίζεται, η προσφορά και το έργο του.

Απαιτούμε ένα νέο δίκαιο ενιαίο μισθολόγιο που θα αίρει τις αδικίες μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και θα δίνει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις μας.

Η έξοδος από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα προϋποθέτει, μεταξύ των άλλων, την βελτίωση και ενίσχυση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η οποία, όμως, δε μπορεί να επιτευχθεί με μειώσεις των δαπανών, με οικονομικά υποβαθμισμένους και εξουθενωμένους εκπαιδευτικούς, με μαθητές χωρίς σχολικά βιβλία, με σχολεία που δε μπορούν να καταρτίσουν έγκαιρα τα προγράμματά τους λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αταλάντευτα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, έστω και με τα πενιχρά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, για να κρατήσουμε ψηλά τη δημόσια δωρεάν Παιδεία.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΚΕ-ΔΙΚΤΥΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΚΕ-ΔΙΚΤΥΟΥ

Συνάδελφοι καλή χρονιά.
Με πολλά προβλήματα και μεγάλες εκκρεμότητες ξεκινά η σχολική χρονιά.
Αποσπάσεις-Τοποθετήσεις
Δυστυχώς μόλις σήμερα (31/8) το απόγευμα το Yπουργείο προχώρησε στην ανακοίνωση των αποσπάσεων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ. Το Υπουργείο έδειξε μια άνευ προηγουμένου αδιαφορία για την αγωνία και την αβεβαιότητα στην οποία βρίσκονται χιλιάδες συνάδελφοι. Αυτό ανάγκαζε και το ΠΥΣΔΕ να μην μπορεί να προχωρήσει σε τοποθετήσεις σε λειτουργικά κενά καθώς δεν μπορούσε να έχει πλήρη εικόνα για τα κενά στα σχολεία. Το αργότερο λογικά την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
Είναι γνωστό ότι το ΠΥΣΔΕ Κορινθίας εδώ και δύο χρόνια υιοθετώντας τις προτάσεις μας ακολουθεί μια διαφανή διαδικασία και τοποθετεί και αποσπά εντός ΠΥΣΔΕ με βάση μοριοδότηση. Το ίδιο θα κάνει και εφέτος, αφού και το Υπουργείο έχει δώσει τέτοια οδηγία.
Οι διαθέσεις σε άλλα σχολεία και στην Α/θμια για συμπλήρωση ωραρίου θα ακολουθήσουν αργότερα, όταν θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τις ανάγκες των σχολείων. Θέση μας είναι οι διαθέσεις να ικανοποιούν τις προτιμήσεις των συναδέλφων, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις που έχουν υποβάλει. Θέση μας επίσης είναι, ότι η αυτονόητη υποχρέωση όλων να συμπληρώνουν το ωράριο τους θα πρέπει να εξασφαλίζεται με την μικρότερη δυνατή μετακίνηση.
Υποδιευθυντές
Άμεσα θα κληθούν οι σύλλογοι σύμφωνα με το νόμο 3848/2010 να υποδείξουν τον ή τους Υ/ντές (ανάλογα με τη δύναμη των σχολείων). Είναι αυτονόητη η υποστήριξη μας στην βούληση των συλλόγων.
ΕΚΦΕ, ΠΛΗΝΕΤ, ΚΕΣΥΠ, ΣΧ. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ, ΓΡΑΣΕΠ
Για ΕΚΦΕ, ΠΛΗΝΕΤ, ΚΕΣΥΠ αναμένεται προκήρυξη. Για τα ΓΡΑΣΕΠ θρυλείται η κατάργηση τους. Για Σχ. Βιβλιοθήκες ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει προκήρυξη.
ΚΠΕ Σικυωνίων
Μεθοδεύτηκε το κλείσιμό του, παρά την σπουδαία δουλειά που έγινε από τους συναδέλφους τα 3 χρόνια λειτουργίας του. Θέση μας είναι η άμεση επαναλειτουργία του. Ήδη κάναμε παρέμβαση (όπως και οι δύο Ε.Λ.Μ.Ε. του νομού μας) και στην Περιφέρεια και στον Δήμο που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση του και ζητήσαμε την επαναλειτουργία του. Μέχρι τώρα παρά τις προφορικές υποσχέσεις δεν έχει γίνει τίποτα.
Αριθμός μαθητών ανά τάξη
Πάγια θέση μας είναι η λειτουργία τμημάτων με αριθμό μαθητών έως 25. Βέβαια η γραπτή οδηγία του υπουργείου για τον αριθμό μαθητών είναι έως 25 με υπέρβαση του ορίου αυτού έως 10%. Όμως με δεδομένο ότι στο νομό μας δεν υπάρχουν σοβαρά κενά στις πολυπληθείς ειδικότητες θεωρούμε ότι μπορούμε σθεναρά να υποστηρίξουμε τη δημιουργία τμημάτων έως 25 μαθητών.
Νέα ωρολόγια προγράμματα
Από φέτος αλλάζει το πρόγραμμα στην Α΄ Γενικού Λυκείου και στην Α΄ ΕΠΑΛ. Καινούριο στοιχείο το περίφημο project. Ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας από εμάς, η ανύπαρκτη ενημέρωση των συναδέλφων και η παντελής έλλειψη επιμόρφωσης διαμορφώνουν συνθήκες πλήρους απαξίωσης του μαθήματος.
Συγχωνεύσεις σχολείων
Η μεγάλη μάχη, που δώσαμε από το Γενάρη και μετά, είχε σχετικά καλή κατάληξη με την αναστολή της κατάργησης του Γυμνασίου Καλλιάνων. Η δικαστική προσφυγή που είναι σε εξέλιξη ευελπιστούμε ότι θα δικαιώσει πλήρως την προσπάθεια των γονιών και των εκπαιδευτικών για την επαναλειτουργία και των λυκειακών τάξεων. Εδώ πρέπει να συγχαρούμε τον Δ/ντή του σχολείου που με προσωπικό κόστος (και την στήριξη της Β΄ Ε.ΛΜ.Ε.) συνέχισε την προσπάθεια, όταν πολλοί θεωρούσαν ότι είναι μια χαμένη υπόθεση.
Την περασμένη εβδομάδα διέρρευσαν πληροφορίες για κατάργηση των ΕΠΑΛ Ξυλοκάστρου και ΕΠΑΛ Ζευγολατιού. Οι πληροφορίες όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν από επίσημους φορείς (Υπουργείο, Περιφέρεια) αλλά ελέγχονται ως προς τη σκοπιμότητά τους.
Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Δεν θα επιτρέψουμε την παρέμβαση παραγόντων εκτός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υπονομεύσουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Ο πρώτος λόγος ανήκει στους γονείς, τους μαθητές και στους καθηγητές. Τα προβλήματα στέγασης σχολείων των δημοτικών δεν θα λυθούν με κατάργηση σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Βιβλία.
Τι είναι αυτό; Βγάλτε από το σεντούκι το αλφαβητάρι και πάμε για μάθημα…
Χρηματοδότηση-Μεταφορά μαθητών-Καθαρίστριες
Στον αέρα όλα. Είναι άγνωστο αν οι Δήμοι μπορούν να ανταποκριθούν.
Γραφεία εκπαίδευσης
Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προβλέπεται η κατάργηση των γραφείων Κιάτου, Τεχνικής εκπαίδευσης και Φυσικής Αγωγής, οι αρμοδιότητες των οποίων περνάνε στη Δ/νση. Προβλέπεται για το γραφείο Κιάτου περίοδος 3 μηνών μετά τη ψήφιση του νόμου (άγνωστο πότε θα ψηφιστεί) μεταβατικής λειτουργίας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος διοικητικός ούτε αποσπασμένος που θα συνδράμει τον αναπληρωτή προϊστάμενο. Την ίδια στιγμή η Δ/νση δεν μπορεί λόγω μειωμένου προσωπικού να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Αυτό θα δημιουργήσει ένα απίστευτο διοικητικό χάος. Ζητάμε την άμεση απόσπαση συναδέλφων που το επιθυμούν για να λειτουργήσει όσο μπορεί καλύτερα η υπηρεσία.
Μισθοί
• Αναδρομικές κρατήσεις 2% στις μεικτές αποδοχές από 1/1/2011 υπέρ ανεργίας.
• Αναδρομική κράτηση 1% στις μεικτές αποδοχές από 1/7/2011 υπέρ ΤΠΔΥ.
• Αναδρομική περικοπή κινήτρου απόδοσης κατά 50ευρώ από 1/7/2011.
• Μείωση αφορολόγητου από τις 12000 στις 8000 ευρώ .
• Όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν… Από 1/7/2011 παγώνει η μισθολογική εξέλιξη. Δηλαδή δεν χορηγείται νέο μισθολογικό κλιμάκιο σε κανένα από δω και πέρα μέχρι νεωτέρας…
Με βάση τα παραπάνω οι μισθοί μας κατά το επόμενο διάστημα θα μειωθούν 260 -350 ευρώ/μήνα.
Τα παραπάνω μαζί με :
• 10% περικοπή του εφάπαξ αναδρομικά από 1/1/2010 !!!
• Έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα του 2010 1% για όσους είχαν έως 20000 και 2% για όσους είχαν πάνω από 20000
• Αύξηση ΦΠΑ.
• Αύξηση Φόρου στο πετρέλαιο (έρχεται χειμώνας).
Όλα τα παραπάνω συνιστούν τις …αυξήσεις που ορισμένοι διέδιδαν ότι θα έχουμε με το νέο μισθολόγιο!
Συνάδελφοι,
Έρχεται μια πραγματικά δύσκολη χρονιά για την δημόσια εκπαίδευση και για τους εργαζόμενους. Οι ασκούμενες πολιτικές προσπαθούν να περικόψουν και τελικά να απαξιώσουν κάθε δημόσιο αγαθό. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να αντισταθούμε. Στην απαξίωσή μας, εμείς να αντιτάξουμε την πίστη μας στη δημόσια εκπαίδευση, την αλληλεγγύη και την συσπείρωση μας. Μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή την (συναινετική πλέον) επίθεση, να περιφρουρήσουμε τη δουλειά μας και την αξιοπρέπειά μας.

ΚΛΩΝΙΖΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ αιρετός ΠΥΣΔΕ Κορινθίας τηλ. 6973114890
ΧΑΡΜΠΙΛΑΣ ΑΡΙΣΤΟΚΛΗΣ αναπλ. αιρετός ΠΥΣΔΕ Κορινθίας τηλ. 6947513245
Εκλεγμένοι με το συνδυασμό ΑΚΕ – ΔΙΚΤΥΟ
1 – 9 - 2011

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 30/8/11

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων.

ΚΟΙΝ. : Περιφερειακή Δ/νση Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης Πελ/σου
Δ/νση Δ. Ε. Ν. Κορινθίας
Γραφείο Ε. Ε. Ν. Κορινθίας
ΟΛΜΕ
Σχολεία Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας
ΜΜΕ Κορινθίας

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, με έγγραφο του Υπουργείου που έχει ήδη αποσταλεί σε ορισμένες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης συγχωνεύονται ή κα-ταργούνται σχολικές μονάδες της Τεχνικής Εκπαίδευσης, όσον αφορά δε την Κορινθία συγχωνεύεται το ΕΠΑΛ Ξυλοκάστρου με το ΕΠΑ.Λ Κιάτου και καταργείται το ΕΠΑ Λ Ζευγολατιού.
Μια τέτοια απόφαση, εφόσον ισχύει, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την δέσμευση του Υπουργείου προς την ΟΛΜΕ, ότι γι’ αυτή τη σχολική χρονιά δεν θα πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να καταργούνται χωρίς προειδοποίηση, κυριολε-κτικά στο παρά πέντε, σχολεία στα οποία έχουν ήδη εγγραφεί μαθητές στην Α΄ τάξη.
Είναι θεσμικά έωλη η κατάργηση σχολείων στα οποία κατά τις πρόσφατες κρίσεις έχουν τοποθετηθεί Διευθυντές τετραετούς θητείας - και προφανώς θα δημιουργήσει νο-μικές περιπλοκές.
Είναι παράλογο να λαμβάνεται οποιαδήποτε απόφαση κατάργησης σχολικής μο-νάδας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταρρύθμιση στην Τεχνική Εκπαίδευση, η οποία είναι πιθανό να αλλάξει τα αριθμητικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα.
Είναι τέλος εντελώς άδικο την παραμονή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, συ-νάδελφοι εκπαιδευτικοί, μαζί με όλα τα άλλα, να αντιμετωπίζουν και την εργασιακή α-νασφάλεια.

o Καλούμε το Υπουργείο σε οποιαδήποτε περίπτωση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης -που θα πυροδοτήσει δικαιολογημένες αντιδρά-σεις- την παραμονή της έναρξης των μαθημάτων.
o Καλούμε επίσης τους Δήμους, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα φερόμενα υπό συγχώνευση ή κατάργηση σχολεία, οι οποίοι έχουν δηλώσει κατά το παρελθόν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, να συντονίσουν την αντίδρασή τους με τις Ε.Λ.Μ.Ε. του νομού μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού ένα ακόμη πλήγμα σε βάρος του Δημόσιου Σχολείου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ :Ηλίας Λέκκας
ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Αριστοκλής Χαρμπίλας
Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 25-7-2011

ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ Α΄ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κοιν. Μ.Μ.Ε., Β΄ Ε.ΛΜ.Ε. Κορινθίας, ΟΛΜΕ,

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας αποτελεί καρπό πολυετών προσπαθειών πολλών προσώπων και φορέων (και κυρίως του τότε υπευθύνου του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας, συνάδελφου Γιάννη Βαρελά), προσπαθειών που είχαν την στήριξη και των δύο Ε.Λ.Μ.Ε του Νομού μας, ώστε να ξεπεραστούν μια σειρά εμπόδια που καθυστερούσαν την ίδρυσή του. H απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ για αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ Σικυωνίων Κορινθίας έναν μόλις χρόνο από τα επίσημα εγκαίνιά του αποτελεί ένα πλήγμα για την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην περιοχή μας.
Εκείνο όμως που εξοργίζει περισσότερο είναι η αιτιολογία της «οργανωτικής ανεπάρκειας» που επικαλείται η σχετική υπουργική απόφαση για την κατάργηση του Κέντρου. Αιτιολογία που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που έχει αποκομίσει, τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση, από την πλούσια δράση που ανέπτυξε το Κ.Π.Ε. κατά το διάστημα που της λειτουργίας του. Αναφέρουμε ενδεικτικά την υλοποίηση δύο προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπ/σης για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης, τα ημερήσια εκπ/κά προγράμματα με την συμμετοχή 42 σχολικών μονάδων της χώρας (1400 περίπου μαθητές και 130 εκπ/κοί), την οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για νέους αγρότες, για μηχανικούς επιχ/τίες, για 40 εκπ/κούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, τις συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα, την παραγωγή πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού κ.α.
Την ώρα που όλοι επιζητούν την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, η συρρίκνωση των ΚΠΕ μοιάζει μια πράξη παραλογισμού που προφανώς υπηρετεί κοντόφθαλμους σχεδιασμούς εξοικονόμησης δαπανών σε βάρος της αληθινής Παιδείας. Για τον λόγο αυτό καλούμε το Υπουργείο να αλλάξει την απόφαση αυτή που βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τις διακηρύξεις περί «πράσινης ανάπτυξης».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ :Ηλίας Λέκκας
ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Αριστοκλής Χαρμίλας

ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Για τις Επιλογές Στελεχών της Εκπαίδευσης

ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για τις Επιλογές Στελεχών της Εκπαίδευσης

Η Π.Α.Σ.Κ. Καθηγητών Δ.Ε. διαμαρτύρεται για τις αλληλοαναιρούμενες διευκρινιστικές εγκυκλίους και τις παλινωδίες των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα σε σχέση με σοβαρά υπηρεσιακά θέματα, όπως αυτό της επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.
Η τακτική που ακολουθείται στο συγκεκριμένο θέμα μαρτυρεί ανικανότητα των αρμοδίων παραγόντων, έλλειψη συντονισμού και προχειρότητα, που είναι ανεπίτρεπτη σε κάθε περίπτωση και πολύ περισσότερο στις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα μας.
Κανείς δε δικαιούται να επικαλεστεί την πίεση του χρόνου. Το πλαίσιο για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (ν.3848/10) θεσπίστηκε πριν από δεκαεπτά μήνες, άρα ο χρόνος ήταν αρκετός τόσο για την έκδοση των απαραίτητων διευκρινιστικών εγκυκλίων όσο και για την έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Καλούμε την Υπουργό Παιδείας να επιληφθεί άμεσα του θέματος και να αναζητήσει τους υπευθύνους για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, για τον αλλοπρόσαλλο χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης, για την απίστευτη, εν τέλει, ταλαιπωρία που υφίστανται κατακαλόκαιρα τόσο οι υποψήφιοι όσο και τα μέλη των Συμβουλίων Επιλογής.




ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Ο.Λ.Μ.Ε.
Αθήνα, 12/7/2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σήμερα, Τρίτη 12/7/2011 συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ως εξής:

Πρόεδρος: Νίκος Παπαχρήστος

Αντιπρόεδρος: Γιώργος Αλεβυζάκης

Γεν. Γραμματέας: Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης

Ειδ. Γραμματέας: Γιάννης Ρουμπακιάς

Οργανωτικός Γραμματέας: Ελένη Ζωγραφάκη

Ταμίας: Δημήτρης Γκίνης

Μέλη: Δημήτρης Πεππές
Λουκάς Κορφιάτης
Ηλίας Πατίδης
Βασίλης Λυκούρας
Παύλος Αντωνόπουλος

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 15ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (ΙΟΥΝΗΣ 2011)

Ο.Λ.Μ.Ε.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 15ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (ΙΟΥΝΗΣ 2011)
1. Το 15° Συνέδριο επικυρώνει τις αποφάσεις του κλάδου όπως καταγράφηκαν στην τελευταία Γ.Σ των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 19/3/2011.

Το κείμενο της απόφασης της ΓΣ 19/3/2011 είναι το παρακάτω:
“Την Κυριακή 13-3-2011 ανακοινώθηκε η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην συγχώνευση ή κατάργηση 1933 σχολικών μονάδων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με την απόφαση αυτή τυπικά και ουσιαστικά η κυβέρνηση κήρυξε σε διωγμό τη δημόσια εκπαίδευση. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συγχωνεύονται ή καταργούνται 410 σχολικές μονάδες σε σύνολο 3185 (1895 Γυμνάσια και 1290 Γενικά Λύκεια) δηλαδή το 13% των σχολείων. Από αυτή την απόφαση θα προκύψουν πολύ σοβαρά εκπαιδευτικά και εργασιακά προβλήματα όπως ήδη έχουμε εκτιμήσει από την προηγούμενη ΓΣ προέδρων ΕΛΜΕ.
Το Υπουργείο Παιδείας επιβάλλει την πολιτική του ΔΝΤ στο δημόσιο σχολείο. Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν θα ανεχτεί να θυσιάζεται η δημόσια εκπαίδευση στην πολιτική της διάλυσης των κοινωνικών αγαθών που επιβάλλει το ΔΝΤ και η τρόικα.
Τα «παιδαγωγικά» κριτήρια που επικαλείται η Υπουργός Παιδείας στην πραγματικότητα είναι μόνο λογιστικά. Όμως η εκπαίδευση δεν είναι αριθμοί. Η σχολική ζωή δεν είναι ασκήσεις επί λογιστικού χάρτου στις οποίες επιδίδονται το τελευταίο διάστημα τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι διορισμένοι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης.
Καταγγέλλουμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τον αδιαφανή τρόπο με το οποίο προχώρησε όλη αυτή τη διαδικασία, αγνοώντας στις περισσότερες περιπτώσεις την τοπική κοινωνία, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, ακόμα και τις δημοτικές αρχές, όπως αυτό ρητά προβλέπεται και από την ισχύουσα νομοθεσία (ν.1566/85). Είναι χαρακτηριστικό πως στο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, την Αθήνα όπου 36 σχολεία συγχωνεύονται ή καταργούνται δεν ολοκληρώθηκε καν η συζήτηση στο Δημοτικό της Συμβούλιο!! Ο οδοστρωτήρας αυτής της πολιτικής έφτασε στο σημείο να καταργεί σε ορισμένες περιοχές πάνω από το 30% ή και το 40% των σχολείων (π.χ. Σέρρες, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Τρίκαλα).
Στο γενικό πολιτικό πεδίο, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που επιβάλλεται με αυταρχικό τρόπο από το κυρίαρχο χρηματοπιστωτικό Κεφάλαιο, αποτελεί τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολυθεί μεταπολεμικά ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας μας.
Η κυβέρνηση της χώρας μας συνυπογράφοντας αυτό το Σύμφωνο μας οδηγεί από τη λιτότητα του Μνημονίου στη διαρκή λιτότητα.
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας όπως και των άλλων αδύναμων και χρεωμένων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης οδηγούνται στο όνομα της μείωσης του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων που το ίδιο το Κεφάλαιο δημιούργησε, σιδεροδέσμιοι σε μια βίαιη φτωχοποίηση όπου θα κυριαρχούν οι τριτοκοσμικοί μισθοί, η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η ανατροπή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, ως αποτέλεσμα των πολιτικών της λιτότητας.
Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η εκποίηση δημόσιας περιουσίας αμύθητης κοινωνικής και οικονομικής αξίας αντί 50 δις. € και η εφαρμογή μονίμως μνημονιακών πολιτικών που θα «συνταγματοποιηθούν»- νομοθετηθούν ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και τη μικρή μείωση του επιτοκίου είναι όχι μόνο βαρύτατες και απαράδεκτες αλλά επιτείνουν τα καταστροφικά αδιέξοδα της οικονομίας και εξασφαλίζουν την συνέχιση της πολιτικής αφαίρεσης εισοδημάτων και δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους.
Με το «μνημόνιο 4» προβλέπεται η ενεργοποίηση της «ειδικής ομάδας εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και της αποτελεσματικότερης χρήσης πόρων» που προβλέπονταν και στο «μνημόνιο 3». Έτσι η ελληνική εκπαίδευση τίθεται ουσιαστικά και τυπικά υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ μιας και θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να υλοποιεί τις προτάσεις της ειδικής ομάδας και αυτό θα ελέγχεται από την τρόικα!! (μνημόνιο 4). Έτσι πλέον οι αποφάσεις για τη λειτουργία της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων θα λαμβάνονται με αυστηρώς λογιστικά κριτήρια έχοντας ως δηλωμένο στόχο το «φτηνό σχολείο». Με το «νέο σχολείο της αγοράς» πρέπει να υπάρξει με κάθε τρόπο εξοικονόμηση κόστους, οικονομίες κλίμακας και αναζήτηση των φθηνότερων λύσεων αδιαφορώντας για τις σοβαρές εκπαιδευτικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις δραματικά μειωμένες δαπάνες για την παιδεία για το 2011 (2,75 % του ΑΕΠ).
Με τις αλλαγές στο επίπεδο Σχολικής Μονάδας που προτείνονται, το Υπουργείο σχεδιάζει να μετατρέψει τους Δ/ντές σε μάνατζερ αποσπασμένους από το σύλλογο διδασκόντων, που θα ελέγχουν και θα καθορίζουν σχεδόν τα πάντα μέσω της αυτοαξιολόγησης. Επιδιώκει να καταργήσει τη συλλογικότητα και το δημοκρατικό τρόπο λήψης των αποφάσεων στους συλλόγους διδασκόντων, να περιορίσει τις αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων, να αυξήσει το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών, να περάσει την αντίληψη (μέσω της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας) ότι ο εκπαιδευτικός φέρει τις βασικότερες ευθύνες για τα δεινά της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η Κυβέρνηση επιδιώκει μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα να περικόψει ακόμα περισσότερο τις αμοιβές μας, μέσω της κατάργησης των επιδομάτων και της σύνδεσης μισθού με την «απόδοση».
Νέα μείωση των συντάξεών μας σχεδιάζεται με την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στην επικουρική ασφάλιση μέχρι 30-6-11 όπως προβλέπεται από το μνημόνιο. Η Κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να επιχορηγήσει τα επικουρικά μας ταμεία, αλλά τα οδηγεί με την πολιτική της στη διάλυση και την κατάργηση.
Η υγειονομική μας περίθαλψη υποβαθμίζεται συνέχεια. Ο ΟΠΑΔ, δεν καλύπτει πλέον σειρά ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων και πρέπει να τις πληρώνουμε οι ίδιοι. Αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης του οργανισμού είναι σε αρκετές περιπτώσεις να πληρώνουμε ακόμα και τα φάρμακα.
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
(με βάση το πλαίσιο που εγκρίθηκε στη ΓΣ των προέδρων 5-1-2011)
1. Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ ή στο 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Όχι στις δραματικές περικοπές του νέου προϋπολογισμού για την παιδεία. Όχι στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων.
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Όχι στις νέες περικοπές των μισθών μας που ετοιμάζει με την προώθηση του μισθολογίου στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι με τους οποίους έγιναν περικοπές στους μισθούς μας. Γνήσιες και ουσιαστικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ενσωμάτωση των γενικών επιδομάτων στο βασικό, ώστε ο μισθός του νεοδιόριστου να διαμορφωθεί στα 1.400 ευρώ καθαρά, με αναλογικές αυξήσεις στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Διπλασιασμός και σύνδεση (ως ποσοστό) της ωρομίσθιας αποζημίωσης με τις συνολικές αποδοχές του εκπαιδευτικού. Άμεση καταβολή της ειδικής παροχής των 176 € και του συνόλου των αναδρομικών για όλους και ενσωμάτωσή της στο βασικό μισθό.
3. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ: Να καταργηθεί ο νόμος 3865/10 με τον οποίο αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας για σύνταξη και μειώθηκαν οι συντάξεις. Όχι στο ξεθεμελίωμα του ασφαλιστικού συστήματος. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων «Σιούφα», «Ρέππα», «Πετραλιά». Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας. Ουσιαστική κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων ΤΩΡΑ, και ιδιαίτερα του ΤΠΔΥ και του ΟΠΑΔ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Να καταργηθεί ο νέος νόμος του Υπουργείου Παιδείας («πολυνομοσχέδιο»-ν.3948/10). Σταθερή και μόνιμη εργασία στην εκπαίδευση. Κατάργηση ΑΜΕΣΑ του θεσμού του ωρομισθίου και του αναπληρωτή μερικού ωραρίου. Είμαστε αντίθετοι με τις συμβάσεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ, να μετατραπούν τώρα σε συμβάσεις κανονικών αναπληρωτών. Να διοριστούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα διορισμού (ΑΣΕΠ και πίνακες προϋπηρεσίας) από το Σεπτέμβρη του 2010. Να αναγνωριστεί ολόκληρη η προϋπηρεσία των αναπληρωτών-ωρομισθίων (και μετά τις 30-6-2010). Περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών αυστηρά στις περιπτώσεις πραγματικής αναπλήρωσης (όπως και ο ν. 1566/85 ορίζει). 12μηνη σύμβαση για τους αναπληρωτές με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Κατάργηση του «Καθηκοντολογίου». Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Όχι στην κοινωνική κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Όχι στο θεσμό του μέντορα.
Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εργασιακό καθεστώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ.
4. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ: Δημόσια, 12χρονη υποχρεωτική και πραγματικά δωρεάν Εκπαίδευση. Υλοποίηση της πρότασης της ΟΛΜΕ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Καμία επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό για μόρφωση και εκπαίδευση των μαθητών /-τριών.
Νομοθετική ρύθμιση τώρα για ανώτατο όριο μαθητών/-τριών στο τμήμα το 25, 20 στις κατευθύνσεις και την ΤΕΕ και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
Να καταργηθεί ο κλειστός αριθμός εισακτέων για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα παιδιά.
Διαφωνούμε κατηγορηματικά με οποιαδήποτε κατεύθυνση περιφερειακής οργάνωσης της εκπαίδευσης (σε διορισμούς, διαχείριση προσωπικού, αναλυτικά προγράμματα κ.λπ.). Όχι στα μέτρα που προωθούν την ιδιωτικοποίηση στη δημόσια εκπαίδευση.
Ουσιαστική στήριξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΛΜΕ, όπως: υπαγωγή στο Υπ. Παιδείας όλων των σχολικών μονάδων που προσφέρουν σήμερα δευτεροβάθμια τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση και ανήκουν σε άλλα υπουργεία, μεταλυκειακό έτος ειδίκευσης.
5. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ: Καθιέρωση ετήσιας περιοδικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με την ευθύνη των ΑΕΙ-ΑΤΕΙ και με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.
Αιχμές αιτημάτων
• Να ακυρωθούν όλα τα μέτρα που περικόπτουν τους μισθούς μας και τις συντάξεις. Όχι στο μισθολόγιο των νέων περικοπών. 1400 € οι καθαρές αποδοχές του νεοδιόριστου με αναλογικές αυξήσεις στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια. 30 χρόνια πλήρη σύνταξη.
• Όχι στην καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εργασιακό καθεστώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ.
• Όχι στις περικοπές στην εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση. Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ ή στο 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού.
• Να αποσυρθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων.
• Άμεση οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών μας ταμείων και του ΟΠΑΔ».

2. Το 15° Συνέδριο διακηρύσσει ότι ο κλάδος των εκπαιδευτικών αγωνίζεται αταλάντευτα για να ανατραπεί το μνημόνιο μαζί με όλα τα μέτρα που απορρέουν από αυτό. Να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και το σύμφωνο για το Ευρώ.

3. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εγκατάλειψη της εκπαίδευσης και την υποχρηματοδότηση, στις συγχωνεύσεις σχολείων την κατάργηση ολόκληρων τύπων σχολείων και εκπαιδευτικών θεσμών που οδηγούν την ελληνική εκπαίδευση πολλές δεκαετίες πίσω. Να μη χαθεί καμία οργανική θέση. 25 μαθητές ανά τμήμα.

4. Το εκπαιδευτικό κίνημα αγωνίζεται για τη δημοκρατία και την παιδαγωγική ελευθερία στο χώρο των σχολείων. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και θα αντισταθούμε στη νέα αυταρχική διοικητική δομή, την αυτοαξιολόγηση και τη μετατροπή των διευθυντών σε αξιολογητές-μάνατζερς.


Από το Προεδρείο του 15ου Συνεδρίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΚΕ-ΔΙΚΤΥΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΚΕ-ΔΙΚΤΥΟΥ
για τις κρίσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων
Συνάδελφοι,
Η διαδικασία επιλογής των διευθυντών των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δίνοντας τη δυνατότητα στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης να επιλέγει τα τέσσερα από τα επτά μέλη του συμβουλίου επιλογής διευθυντών, δημιουργεί συνθήκες πιθανού ελέγχου του συμβουλίου. Πράγμα που φυσικά απευχόμαστε.
Όμως στη μέχρι τώρα διαδικασία παρουσιάστηκαν φαινόμενα που δημιουργούν την αίσθηση ότι για μια ακόμη φορά η κομματική χειραγώγηση απειλεί την αξιοπιστία των υπηρεσιακών κρίσεων. Η επίκληση κομματικής προϋπηρεσίας με ταυτόχρονη δήλωση κομματικής νομιμοφροσύνης σε βιογραφικό συναδέλφου, η μεθοδευμένη εξαίρεση του διευθυντή εκπαίδευσης και ο επιχειρηθείς αποκλεισμός του ενός αιρετού του κλάδου, όταν εξέφρασε άποψη διαφορετική από την «κρατούσα», δημιουργούν, δυστυχώς, συνθήκες οι οποίες δεν συνάδουν με τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την ίση αντιμετώπιση των υποψηφίων και τη διαφύλαξη της νομιμότητας. Οι όροι αυτοί είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της δημοκρατικής και ανεπηρέαστης λειτουργίας του ΠΥΣΔΕ.
Συνάδελφοι
από τον Ιανουάριο του 2009 που η ψήφος σας μας έστειλε στο ΠΥΣΔΕ αντιμετωπίσαμε ενορχηστρωμένες συκοφαντικές επιθέσεις, απειλές και πιέσεις. Δεν ενδώσαμε τότε και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, όσο μας δίνετε τη δυνατότητα, να εκφράζουμε την άποψή μας και να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, όπως ακριβώς επιγραμματικά αναφέραμε στον τελευταίο απολογισμό μας:
Ο βασικός μας στόχος ήταν και είναι, ο αιρετός να είναι πραγματικός εκπρόσωπος του κλάδου που διασφαλίζει, παράλληλα με τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τη δίκαιη, τη διαφανή και την αξιοπρεπή μεταχείριση των συναδέλφων και όχι ένας ακόμα «παράγοντας-διεκπεραιωτής πελατειακών σχέσεων».
Κλωνιζάκης Μάρκος αιρετός ΠΥΣΔΕ Κορινθίας
Χαρμπίλας Αριστοκλής αναπληρωματικός αιρετός.

ενόψει των υπηρεσιακών κρίσεων για Διευθυντές

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 23/6/ 2011

ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ Α ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. της Α ΕΛΜΕ Κορινθίας ενόψει των υπηρεσιακών κρίσεων για Διευθυντές σχολικών μονάδων, καλεί τους αιρετούς του κλάδου και τους συναδέλφους που στελεχώνουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να δράσουν με βάση τις γενικές κατευθύνσεις του κλάδου, τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων, όπως αυτές έχουν εκφραστεί με θεσμικό τρόπο στις κρίσεις Υποδιευθυντών καθώς και τις τυχόν καταγγελίες για αυταρχική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που έχουν ψηφιστεί από συλλόγους διδασκόντων ή συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα.





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ :Ηλίας Λέκκας
ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Αριστοκλής Χαρμπίλας

ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ




ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν τη σημαντικότητα του ρόλου των διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης, τόσο σε επίπεδο σχολικής μονάδας όσο και στο ευρύτερο εκπαιδευτικό σύστημα.
Μετά την ψήφιση και εφαρμογή του ν.3848/2010 η επιλογή αυτών των στελεχών μπορεί να γίνεται με πιο αντικειμενικά, όχι όμως και μη αμφισβητήσιμα αξιοκρατικά κριτήρια. Κυριότερος λόγος ο μεγάλος αριθμός μονάδων που προβλέπεται για το κριτήριο επιστημονική– παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση, ιδίως για τους μεταπτυχιακούς τίτλους που δεν είναι συναφείς με το αντικείμενο της θέσης, για τη γλωσσομάθεια και για τη γνώση των νέων τεχνολογιών.
Επιπρόσθετα, τα τρία επίπεδα διοίκησης (ενιαία περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης σε επίπεδο διοικητικής περιφέρειας, διεύθυνση εκπαίδευσης σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας /νομού και γραφείο εκπαίδευσης σε επίπεδο επαρχίας /δήμου) αποδείχτηκε ότι προκαλούν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και, επομένως, δυσλειτουργία των υπηρεσιών.
Ειδικότερα ο θεσμός των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης, που σχεδιάστηκε για να υπηρετήσει την εκπαιδευτική αποκέντρωση και την αναβάθμιση της περιφέρειας, χωρίς όμως να θίγει τον ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και υποβαθμίστηκε.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις προτείνουμε:
► Τροποποίηση του νόμου 3848/2010 για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, κυρίως σε ότι αφορά τα κριτήρια επιλογής και τη μεταξύ τους σχέση
► Ίδρυση και λειτουργία σχολής στελεχών της εκπαίδευσης
► Αναδιοργάνωση και αύξηση, αν απαιτηθεί, των διευθύνσεων εκπαίδευσης. Θέσπιση σε κάθε διεύθυνση τμημάτων επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης, εκπαιδευτικών θεμάτων γενικής και επαγγελματικής κατεύθυνσης, υποστηρικτικών δομών, φυσικής αγωγής, οικονομικών, προσωπικού και νομικής υποστήριξης.
► Κατάργηση των γραφείων εκπαίδευσης
► Αλλαγή της διοικητικής δομής και ενίσχυση του ρόλου των περιφερειακών διευθύνσεων, με ίδρυση τμήματος σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περαιτέρω αύξηση των αρμοδιοτήτων των ΑΠΥΣΠΕ/ ΑΠΥΣΔΕ
► Οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης να επιλέγονται, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη, από ειδικό συμβούλιο επιλογής. Εάν παραμείνουν μετακλητοί, να μη συμμετέχουν στα υπηρεσιακά συμβούλια ως πρόεδροι ή μέλη ούτε στη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών
► Κάλυψη των κενών διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, ώστε και ο χειρισμός των θεμάτων να γίνεται από ειδικευμένους υπαλλήλους και οι Διευθυντές των Σχολείων να μην εξαντλούνται σε καθήκοντα γραμματέα, σχολικού φύλακα ή συντηρητή
► Ο σύλλογοι των διδασκόντων να παραμείνουν το κυρίαρχο όργανο σε κάθε σχολική μονάδα, με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους, στην προοπτική περαιτέρω μεταφοράς αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στη σχολική μονάδα
► Οι διευθυντές των σχολείων να παραμείνουν πρώτοι μεταξύ ίσων και να καλλιεργούν κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, χωρίς να περιβάλλονται από «υπερεξουσίες»
► Υποδιευθυντές σε όλα τα σχολεία, ανεξαρτήτως τμημάτων, περισσότεροι υποδιευθυντές στα μεγαλύτερα σχολεία
► Συντονιστές καθηγητές κατά ειδικότητα ή ομάδα ειδικοτήτων, που θα επιλέγονται από τους συναδέλφους τους, θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο και θα παίρνουν επίδομα θέσης, αλλά δε θα συμμετέχουν στην αξιολόγηση.








ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ 2ης ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 22 /6/ 2011

ΠΡΟΣ: ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ


Θέμα: «ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ 2ης ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ»

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων ότι στον σύνδεσμο που παρατίθεται γίνεται συλλογή υπογράφων διαμαρτυρίας για την κατάργηση της δυνατότητας επιλογής 2ης ξένης γλωσσάς. Μπορούν να υπογραφούν και γονείς ειδικά της Α τάξης Γυμνάσιου που έρχονται αυτές τις μέρες να γράψουν τα παιδία τους.
Η διαδικασία είναι απλή: Απλώς επιλέγετε (CTRL+ΚΛΙΚ) τον σύνδεσμο

http://www.alfavita.gr/petition.php

και στη συνέχεια, εφόσον συνδεθείτε, γράφετε το όνομά σας στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί και κάνετε κλικ στο κουμπί «Υποβολή».
Παρακαλούμε να διευκολύνετε κατά το δυνατόν τους γονείς να υπογράψουν επί τόπου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ :Ηλίας Λέκκας
Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Αριστοκλής Χαρμπίλας

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ.ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας.

Η αναξιοπιστία του τρόπου ανάδειξης των διευθυντών σχολικών μονάδων επιτρέπει σε προφανείς κομματικές σκοπιμότητες να παραμορφώνουν την εικόνα του δημόσιου σχολείου, αδικεί αξιόλογους συναδέλφους και ασφαλώς δημιουργεί έναν σοβαρό σκεπτικισμό και δυσπιστία για την δυνατότητα εφαρμογής στην εκπαίδευση οποιουδήποτε συστήματος αξιολόγησης. Αν λοιπόν στ’ αλήθεια θέλουμε να μιλήσουμε για αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου πρέπει να ξεκινήσουμε από ένα αξιόπιστο σύστημα ανάδειξης στελεχών. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η παρακάτω πρόταση.
Προϋπόθεση ουσιαστική που πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε διαδικασίας ανάδειξης στελεχών είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ε.Ο.Ε.Ε.). Στόχος του Οργανισμού θα είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αλλά και των στελεχών εκπαίδευσης. Η οργάνωση, η στελέχωση του Οργανισμού καθώς και ο προσδιορισμός του περιεχομένου της επιμόρφωσης πρέπει να γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση και με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ (Ακόμη καλύτερα του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.). Ευθύνη του Οργανισμού αυτού, εκτός των άλλων, θα είναι και η οργάνωση της επιμόρφωσης υποψήφιων στελεχών εκπαίδευσης και η προετοιμασία των εξετάσεων μετά το πέρας της επιμόρφωσης.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΣΤΕΛΕΧΏΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ;
Α. Οι υποδιευθυντές όλων των σχολικών μονάδων και οι τομεάρχες των ΕΠΑΛ. θα αναδεικνύονται με εκλογές στις οποίες θα ψηφίζουν όλοι οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί. Υποψήφιοι θα μπορούν να είναι μόνο όσοι υπηρετούν στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα και έχουν τον βαθμό Α. Η θητεία των υποδιευθυντών είναι τετραετής. (Εννοείται ότι, εφόσον δεν υπάρχει υποψήφιος με βαθμό Α΄ θα μπορεί να υποβάλει αίτηση οποιοσδήποτε μόνιμος εκπ/κος με βαθμό Β.)
Β. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα αναδεικνύονται με διαδικασία αξιολόγησης που προϋποθέτει εξάμηνη επιμόρφωση, εξετάσεις, μοριοδότηση τυπικών προσόντων και συνέντευξη.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.
1. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υπηρετήσει για μια τουλάχιστον θητεία (τέσσερα έτη) σε θέση υποδιευθυντή ή τομεάρχη. Δηλ. να έχουν επιλεγεί από τον σύλλογο διδασκόντων τουλάχιστον μια φορά και μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους να έχει υπερψηφιστεί, σε ειδική συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων, ο απολογισμός του έργου τους. (Αυτή η διαδικασία είναι ανεξάρτητη από την επανεκλογή του συναδέλφου στη θέση του Υποδιευθυντή.)
2. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια υπηρεσίας (με τις αναγνωρισμένες προϋπηρεσίες) και 15 τουλάχιστον σε σχολική μονάδα, με πλήρες ωράριο εκ των οποίων 8 τουλάχιστον ως ΜΌΝΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ. (Τα υπόλοιπα μπορεί να είναι και αναγνωρισμένη εκπαιδευτική προϋπηρεσία ως αναπληρωτή σε δημόσια σχολεία, ως ιδιωτικοί εκ/κοι, ως εκπαιδευτές σε Ι.Ε.Κ. κ.α.)
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ:
Βαθμός εξετάσεων: Όσοι πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις θα μπορούν να συμμετάσχουν σε ειδική, τουλάχιστον εξάμηνη, επιμόρφωση που θα αφορά τη διοίκηση, την ψυχολογία, τη διαχείριση κρίσεων, την ενημέρωση και επαφή με μοντέλα εκπαίδευσης άλλων χωρών κ.α. Μετά το πέρας της επιμόρφωσης οι υποψήφιοι θα δίνουν γραπτές εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ.
Η ανώτατη δυνατή βαθμολογία των εξετάσεων είναι το 50.
Μοριοδότηση : Η μοριοδότηση των λοιπών προσόντων θα περιλαμβάνει τα εξής:
• Τα άνω των 20 ετών υπηρεσίας με 1 ένα μόριο ανά σχολικό έτος και μέχρι 5 μόρια.
• Εκτός των τεσσάρων χρόνων προϋπηρεσίας σε θέση υποδιευθυντή, που δεν μοριοδοτούνται, γιατί αποτελούν προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία ανάδειξης στελεχών, τα επιπλέον χρόνια υπηρεσίας σε θέση διευθυντή ή υποδιευθυντή μοριοδοτούνται με 1 μόριο ανά έτος και μέχρι 5 μόρια.
• Μεταπτυχιακά 5-10 μόρια, ανάλογα με το αντικείμενο και το επίπεδο του μεταπτυχιακού.
• Ξένες γλώσσες ανάλογα με το επίπεδο μέχρι 8 μόρια. (Άριστη γνώση μίας ξένης γλώσσας 4 μόρια).
• Άλλα προσόντα που θα μπορούσαν να καθοριστούν με σαφήνεια μετά από διεξοδικότερη συζήτηση ( μετεκπαιδεύσεις, υπηρεσία στην τριτοβάθμια, νέες τεχνολογίες, συγγραφικό έργο, ειδικεύσεις κλπ) μέχρι 7 μόρια.
Η ανώτατη δυνατή μοριοδότηση είναι 35 μόρια.
Συνέντευξη: Η συνέντευξη θα δίνεται σε 5 ειδικούς αξιολογητές, πανεπιστημιακούς, εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον ψυχολόγος. Οι αξιολογητές θα ορίζονται από τον Ε.Ο.Ε.Ε. Η κλίμακα βαθμολογίας θα είναι 1- 3. (1 ανεπαρκής, 2 επαρκής, 3 εξαιρετικός). Η βαθμολογία 1 θα απαιτεί αιτιολόγηση. Εφόσον κάποιος υποψήφιος βαθμολογηθεί συνολικά με 5, τότε θα παραπέμπεται σε δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα αποφαίνεται οριστικά αν μπορεί να ενταχθεί ο συγκεκριμένος υποψήφιος στους πίνακες. Οι ερωτήσεις θα καταγράφονται και θα κρατούνται πρακτικά από την συνέντευξη. Η συνέντευξη θα επιδιώκει την αξιολόγηση της προσωπικότητας και της συγκρότησης του υποψηφίου και σε καμία περίπτωση δεν θα στοχεύει στον έλεγχο των γνώσεων του υποψήφιου πάνω στη Διοίκηση ή την Νομοθεσία, πράγμα που ελέγχεται πολύ πιο αποτελεσματικά και αξιόπιστα με τις γραπτές εξετάσεις.
Ανώτατη δυνατή βαθμολογία συνέντευξης 15.
Το άθροισμα των βαθμών συνέντευξης, μοριοδότησης και γραπτών εξετάσεων θα αποτελέσει την τελική βαθμολογία του κάθε υποψήφιου, βάσει της οποίας θα κατατάσσεται στον πίνακα υποψηφίων διευθυντών. Στη συνέχεια θα δηλώνονται προτιμήσεις σχολείων και οι θέσεις θα καταλαμβάνονται βάσει της θέσης του κάθε υποψήφιου στον πίνακα. Οι πίνακες θα ισχύουν για 5 χρόνια όσο και η θητεία των διευθυντών. Η διαδικασία ανάδειξης συνεπώς θα επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια. Η συμμετοχή όμως στην επιμόρφωση και στις γραπτές εξετάσεις δεν θα είναι υποχρεωτική για τους υποψηφίους που έχουν ήδη παρακολουθήσει την επιμόρφωση και φυσικά σε αυτή την περίπτωση μπορούν να διατηρήσουν τη βαθμολογία τους.
Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι θέσεις διευθυντών σε κάποια σχολεία, διευθυντής θα ορίζεται ο πρώτος υποδιευθυντής και στη συνέχεια ο σύλλογος θα τον αναπληρώνει με άμεση εκλογή υποδιευθυντή.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου τρόπου επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης, (συγκρότηση Ε.Ο.Ε.Ε.) προτείνεται η εκλογή προσωρινών διευθυντών από τους συλλόγους διδασκόντων. Οι εκλεγμένοι προσωρινοί διευθυντές (και όσοι από τους ήδη υπηρετούντες επανεκλεγούν) θα μπορούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία επιλογής που περιγράψαμε παραπάνω.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ.
Η πρότασή μας βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα στελέχη της εκπαίδευσης πρέπει να έχουν την αποδοχή των συλλόγων με τους οποίους θα συνεργαστούν για την πραγμάτωση του εκπαιδευτικού έργου. Γι’ αυτό και οι υποδιευθυντές – τομεάρχες αναδεικνύονται αποκλειστικά από τους συλλόγους εκπαιδευτικών, χωρίς δυνατότητα αλλαγής της απόφασης του συλλόγου από το ΠΥΣΔΕ ή άλλο φορέα (π.χ. Διευθυντή σχολικής μονάδας). Επίσης με έμμεσο τρόπο η κρίση του συλλόγου διδασκόντων επηρεάζει και τη διαδικασία επιλογής διευθυντών, αφού σε αυτή θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνον όσοι έχουν επιλεγεί από τον σύλλογό τους και ασκήσει επιτυχώς τα καθήκοντα υποδιευθυντή για μία τουλάχιστον θητεία.
Η ανάδειξη βέβαια των διευθυντών περιλαμβάνει περισσότερα κριτήρια. Με την προτεινόμενη μάλιστα θεσμοθέτηση του Ε.Ο.Ε.Ε., αντιμετωπίζεται στην ουσία του το πρόβλημα της επιμόρφωσης των στελεχών εκπαίδευσης και με αδιάβλητες εξετάσεις ελέγχεται σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα αυτής της επιμόρφωσης.
Η μοριοδότηση επίσης αντικειμενικών προσόντων δίνει μια γενικότερη εικόνα της μορφωτικής και υπηρεσιακής κατάστασης των υποψηφίων.
Σε αντίθεση τέλος με τη σημερινή χρήση της συνέντευξης, που αποτελεί κύριο μοχλό άσκησης ελέγχου επί των υποψηφίων κι έχει συμβάλει κάποιες φορές με σκανδαλώδεις αποφάσεις στην γενική απαξίωση των κρίσεων, η προτεινόμενη συνέντευξη θα έχει εντελώς διαφορετική λειτουργία. Ο ρόλος της θα είναι μικρός για να επηρεάσει την συνολική βαθμολογία. Θα γίνεται όμως καθοριστικός σε περίπτωση που ομόφωνα κι αιτιολογημένα διαπιστωθεί η ακαταλληλότητα κάποιου υποψηφίου. Επίσης οι αξιολογητές, που θα είναι πανεπιστημιακοί και θα προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας θα έρχονται σε επαφή με τους υποψήφιους και το βιογραφικό τους μόνο κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Το γεγονός αυτό θα ενισχύει την ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο της κρίσης τους.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20/6/11

ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ N. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝ.ΛΥΚΕΙΟ

ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ N. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το σχέδιο για το νέο Τεχνολογικό Λύκειο (Τ.Λ.). Η άποψή μας για τις προτεινόμενες αλλαγές είναι σε γενικές γραμμές η εξής:

1. Παρόλο που η ιστορία των «μεταρρυθμίσεων» στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ) μας κάνει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, εκτιμάμε ότι το σχέδιο νόμου κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αφού με αυτό υιοθετούνται οι βασικές προτάσεις του κλάδου για δημιουργία «ενός Λυκείου για την ΤΕΕ» (13ο Συνέδριο ΟΛΜΕ). Συγκεκριμένα:
α) Δημιουργείται μια και μόνο δομή επαγγελματικής εκπαίδευσης σε λυκειακό επίπεδο μετά το Γυμνάσιο, το Τεχνολογικό Λύκειο.
β) Με τα προγράμματα σπουδών ενισχύονται η γενική παιδεία και οι γενικές τεχνολογικές γνώσεις, με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων ειδικότητας αλλά και τη διατήρηση της απαιτούμενης αναλογίας μαθημάτων γενικής παιδείας.
Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός ωρών των μαθημάτων ειδικότητας είναι ίσος με τον αριθμό των ωρών των πρώην ΤΕΕ και πολύ μεγαλύτερος από τις αντίστοιχες των ΕΠΑΛ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, να διασφαλισθεί μόνιμη εργασιακή σχέση μεγάλου αριθμού συναδέλφων τεχνικών ειδικοτήτων, που σήμερα είναι χωρίς ωράριο.
γ) Οι ρυθμίσεις για την πρόσβαση στα ΤΕΙ είναι ευνοϊκότερες, ενώ παράλληλα ιδρύονται τμήματα «Γενικής Παιδείας» για τους μαθητές που αποφασίζουν τελικά να ακολουθήσουν ακαδημαϊκές σπουδές. Ικανοποιείται, δηλαδή, το αίτημα για τριετές Τεχνολογικό Λύκειο (Τ.Λ.), ισότιμο με το Γενικό, που οι απόφοιτοί του θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, χωρίς τους φραγμούς και τις διακρίσεις που υφίστανται σήμερα. Περαιτέρω οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδίκευσης (μεταλυκειακού έτους ειδίκευσης) θα μπορούν, μετά από τη διαδικασία πιστοποίησης, να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα ΤΕΙ.
δ) Αίρονται οι φραγμοί στις μετακινήσεις ή εγγραφές αποφοίτων από τον έναν τύπο σχολείου στον άλλον και εξασφαλίζεται η οριζόντια κινητικότητα ανάμεσα στους δυο τύπους Λυκείου, για όσους μαθητές διαφοροποιούν τους στόχους τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Λύκειο.
ε) Με την ίδρυση Τμημάτων Ειδίκευσης, ετήσιας διάρκειας, εντός του Τεχνολογικού Λυκείου, ικανοποιείται το αίτημα του κλάδου για τη λειτουργία μεταλυκειακού έτους ειδίκευσης ενταγμένου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που θα παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 3 (σχετ. κοινοτική οδηγία) και θα αξιοποιεί την υπάρχουσα υποδομή, καθώς και το διδακτικό προσωπικό της Τ.Ε.Ε.
στ) Προβλέπεται η κατοχύρωση των επαγγελμάτων και ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων παράλληλα με τη λειτουργία των ειδικοτήτων του Τεχν. Λυκείου, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα παραγωγικά υπουργεία.
2. Δίνεται θετική απάντηση στο αίτημα για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της TEE σε αντικείμενα των ειδικοτήτων τους.
3. Για την Π.Α.Σ.Κ. Καθηγητών Δ.Ε., όλες οι μονάδες που παρέχουν τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας. Με το συγκεκριμένο σχέδιο δεν ικανοποιείται, δυστυχώς, το αίτημα αυτό, αφού προβλέπεται λειτουργία Τ.Λ. και σε άλλα Υπουργεία. Βέβαια είναι θετικό ότι οι μονάδες αυτές θα λειτουργούν «υπό την πλήρη εποπτεία» του Υπουργείου Παιδείας (ίδιο εκπαιδευτικό και διοικητικό πλαίσιο, ίδιοι σχολικοί σύμβουλοι, πρόσληψη από τους πίνακες διοριστέων του Υπουργείου Παιδείας κλπ).
4. Είναι θετικό το ότι θεσμοθετείται η πρακτική άσκηση των μαθητών, ιδιαίτερα στο έτος ειδίκευσης, γιατί έτσι ενισχύονται οι δεσμοί του Τ.Λ. με αγορά εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες. Όμως η υλοποίηση του θεσμού αυτού πρέπει να γίνεται με την άμεση εποπτεία του σχολείου και βεβαίως όχι σε βάρος του εκπαιδευτικού προγράμματος.
5. Θωρούμε θετικό το ότι η λειτουργία των ειδικοτήτων στα κατά τόπους Τ.Λ. θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και τους παραγωγικούς συντελεστές, καθώς και το ότι η έγκριση για τη λειτουργία Τομέων και Ειδικοτήτων του Τ.Λ. θα γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. ύστερα από θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
6. Η πρόβλεψη ότι στους μαθητές με μαθησιακά κενά, θα παραδίδονται μαθήματα υποστήριξης, ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, απαντά θετικά στη θέση μας ότι η αντισταθμιστική εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των ανισοτήτων στη μόρφωση. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο τεχνολογικό Λύκειο. Ιδιαίτερα στις συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε ως χώρα, η αντισταθμιστική εκπαίδευση μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο ανακούφισης και ενίσχυσης των στρωμάτων της κοινωνίας μας που θίγονται περισσότερο από τα σκληρά και άδικα μέτρα που επιβάλλονται.
7. Προβλέπεται, πολύ σωστά, ότι το νέο Τ.Λ. θα λειτουργήσει από το μεθεπόμενο σχολικό έτος, ώστε να προετοιμαστεί όσο γίνεται καλύτερα. Ωστόσο θεωρούμε ότι η πρόβλεψη για τοποθέτηση Διευθυντών στα νέα Τ.Λ. από τον αξιολογικό πίνακα που θα συνταχθεί το επόμενο διάστημα για τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ μαρτυρεί έλλειψη συνολικού προγραμματισμού και είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αναστάτωση.










ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ