Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΚΟΡΙΝΘΟΣ 22-09-2009


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην προσπάθειά μας να προβάλουμε τα αιτήματα του κλάδου μας, σάς υποβάλλουμε συνοπτικό υπόμνημα με τα κύρια αιτήματά μας –γενικά και τοπικά- και ζητούμε τη στήριξή σας.
Τα κύρια αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών της
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

1. Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ ή το 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού.
2. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. 1.400 € καθαρά στον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό και ανάλογες αυξήσεις στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια. Άμεση καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ και του συνόλου των αναδρομικών. Όχι σε ξεχωριστό μισθολόγιο για τους νέους συναδέλφους (μισθολόγιο 2 ταχυτήτων).
3. Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας. Κατάργηση του ισχύοντος αντιασφαλιστικού – αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου (νόμοι «Σιούφα», «Ρέππα», «Πετραλιά») και επιστροφή όλων των οφειλομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.
4. Σταθερή και μόνιμη εργασία στην εκπαίδευση – Κατάργηση του θεσμού του ωρομισθίου- 12μηνη σύμβαση για τους αναπληρωτές - Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (για όλα τα εργασιακά ζητήματα και τις υπηρεσιακές μεταβολές).
5. Δημόσια, 12χρονη υποχρεωτική και πραγματικά δωρεάν Εκπαίδευση, με προοπτική το ενιαίο 12χρονο σχολείο. Υλοποίηση της πρότασης της ΟΛΜΕ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Καμία επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό για μόρφωση και εκπαίδευση των μαθητών /-τριών. 25 μαθητές στο τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις και στην ΤΕΕ, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
6. Ουσιαστική στήριξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ). Υλοποίηση άμεσων μέτρων (διευρυμένο ποσοστό εισαγωγής αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε περισσότερα επιστημονικά πεδία, δημιουργία Μεταλυκειακού Έτους Ειδίκευσης, κατάργηση των ΕΠΑΣ, να υπαχθούν στο ΥΠΕΠΘ οι σχολικές μονάδες άλλων υπουργείων κ.ά.)
7. Να καταργηθούν ο κλειστός αριθμός εισακτέων για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η βάση του «10». - Να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα παιδιά.
8. Καθιέρωση ετήσιας επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.




Πέρα όμως από τις γενικότερες διεκδικήσεις μας, η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας ζητεί την υποστήριξη όλων των πολιτικών φορέων του Νομού στο αίτημα κάλυψης των πιο επειγουσών στεγαστικών αναγκών των σχολικών μονάδων που ιεραρχούνται κατά προτεραιότητα ως εξής:
• Καινούριο σχολικό κτίριο για το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Κορίνθου που στεγάζεται σε παλαιό και ακατάλληλο ενοικιαζόμενο κτίριο. Εδώ σημειώνουμε ότι πρέπει να επισπευσθεί η πράξη εφαρμογής για το οικόπεδο στην περιοχή Αγίας Άννας Δήμου Κορινθίων, που έχει δεσμευθεί για το σκοπό αυτό. Σημειώνουμε επίσης, ότι ένα σύγχρονων προδιαγραφών σχολείο θα δώσει νέα πνοή στην Επαγγελματική Εκπ/ση την οποία όλοι επιθυμούμε να δούμε να αναβαθμίζεται.
• Καινούριο σχολικό κτίριο για το Γενικό Λύκειο Λουτρακίου.
• Κατασκευή καινούριας πτέρυγας στο συγκρότημα 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου και επίσπευση των εργασιών ανακαίνισης που ήδη γίνονται.
• Κατασκευή καινούργιας πτέρυγας στο συγκρότημα 2ου Γυμνασίου-2ου Λυκείου Κορίνθου
• Εξασφάλιση οικοπέδου στην περιοχή Εξαμιλίων, με προοπτική την ανέγερση Γυμνασίου, που θα καλύψει τις ανάγκες των Δ. Δ. Σολομού, Εξαμιλίων, Ξυλοκέριζας.
• Καινούργιο σχολικό κτίριο για το Γυμνάσιο Περαχώρας.
• Υπάρχει ήδη σχολικό συγκρότημα στη Περαχώρα που στεγάζει το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο. Στο χώρο αυτό μπορεί να κατασκευαστεί και το κτίριο του Γυμνασίου, για το οποίο υπήρχε το σχέδιο κατασκευής του, αλλά για άγνωστους λόγους δε πραγματοποιήθηκε. Ο χώρος, όπου τώρα στεγάζεται το Γυμνάσιο, καλύπτεται εν μέρει από το παλαιό πέτρινο κτήριο που είχε χτυπηθεί από το σεισμό του 1981, ενώ το υπόλοιπο στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό,κτήριο προκατασκευασμένο, χαμηλοτάβανο, σκοτεινό, με υγρασία και γενικά ακατάλληλο για στέγαση μαθητών.
• Εξασφάλιση κατάλληλης στέγης στο ΕΠΑΛ Ζευγολατιού, το οποίο στεγάζεται σε ισόγειο διώροφης κατοικίας σε συνθήκες που δεν πληρούν στο ελάχιστο τις σχολικές προδιαγραφές.
• Ίδρυση Πειραματικού Λυκείου ως φυσική συνέχεια του ήδη λειτουργούντος Πειραματικού Γυμνασίου.
• Ίδρυση αθλητικού τμήματος Λυκείου ως φυσική συνέχεια του ήδη υπάρχοντος αθλητικού τμήματος που λειτουργεί στο 2ο Γυμνάσιο.
• Άμεση επίλυση του προβλήματος ασφαλείας, που υπάρχει στο Μουσικό Γυμνάσιο, στον Ισθμό.
• Πιλοτική λειτουργία ολοήμερου Γυμνασίου στην Κορινθία. Το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας στα πλαίσια των γενικών αποφάσεων του κλάδου μας έχει αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για την προώθηση του αιτήματος ουσιαστικής αναβάθμισης της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στο σχολείο, με την αξιοποίηση των θεσμών της Π.Δ.Σ. στο Λύκειο και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στο Γυμνάσιο. Γνωρίζουμε βέβαια, ότι για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται διάθεση πόρων, ενιαία αντιμετώπιση της ξένης γλώσσας από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο, αλλά και σοβαρή νομοθετική παρέμβαση, που μας οδηγεί στο ολοήμερο Γυμνάσιο (και αργότερα Λύκειο). Ζητούμε λοιπόν τη συμπαράσταση των βουλευτών του Νομού μας (αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας) στο αίτημά μας για πιλοτική λειτουργία ενός ολοήμερου Γυμνασίου.
• Βαθμολογικό κέντρο στην Κόρινθο, όπως έχουμε ζητήσει και με παλαιότερα υπομνήματά μας.
• Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κόρινθο, αίτημα το οποίο έχει υιοθετήσει και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Κορινθίων. Το Κ.Π.Ε. σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες μπορεί να υλοποιεί περιβαλλοντικά προγράμματα και ασφαλώς θα βοηθήσει τους μαθητές μας να υιοθετήσουν τις αξίες αλλά και να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για τη σωστή διαχείριση του Περιβάλλοντος. Για αυτό το λόγο και η Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για ίδρυση Κ.Π.Ε, σε οποιαδήποτε πόλη του Νομού μας.

Ο Πρόεδρος Λέκκας Ηλίας
Η Γ.Γραμματέας θηβαίου Βάσια

Δεν υπάρχουν σχόλια: